10 країн – учасниць ІТ-коаліції підписали угоди про співпрацю – Міноборони України

Умєров упевнений, що Україні вдасться залучити ще більше партнерів для цифровізації сил оборони
Фото: Рустем Умєров / Rustem Umerov / Facebook

10 країн – учасниць ІТ-коаліції, метою якої є підтримка Міноборони України і ЗСУ у сфері ІТ, зв'язку та кібербезпеки, завершили підписання угоди про співпрацю. Про це 14 лютого повідомляють у Facebook Міноборони України за підсумками 19-го засідання контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн".

Зазначено, що учасниками коаліції стали Естонія та Люксембург як країни-лідери, а також Бельгія, Данія, Ісландія, Італія, Латвія, Литва, Нідерланди й Україна.

Як зазначили у Міноборони України, це перша така угода в межах коаліцій можливостей.

Окрім того, Великобританія завершила процес приєднання до ІТ-коаліції, підписавши декларацію про наміри.

"Я впевнений, що нам удасться залучити ще більше партнерів для цифровізації нашого війська", – наголосив глава Міноборони України Рустем Умєров.

Угода закріплює прагнення держав-учасниць надавати допомогу Україні протягом наступних шести років із метою розвитку взаємосумісної ІТ-інфраструктури Міноборони та сил оборони України, резюмували в оборонному відомстві.

Контекст:

ІТ-коаліція – це спеціальна група держав у межах контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн") під керівництвом Естонії та Люксембургу.

Внески в ІТ-коаліцію зробили Естонія (€500 тис.) і Люксембург (€10 млн), матеріальну допомогу у вигляді ліцензій та обладнання передали Литва і Латвія, поінформували у Міноборони України 27 січня. У відомстві також повідомили про приєднання до ініціативи Нідерландів, які зробили внесок у розмірі €10 млн.

2 лютого відбулося перше засідання керівної групи ІТ-коаліції.