Атаку на нафтові підприємства під Смоленськом провела СБУ – ЗМІ

На атакованих базах зберігали 26 тис. м³ палива і ПММ, заявили в СБУ
Фото: ASTRA / Telegram

За атакою на два російські підприємства паливно-енергетичного комплексу у Смоленській області Росії 24 квітня стоїть Служба безпеки України. Про це джерело у спецслужбі повідомило "Українській правді".

За його словами, ідеться про дві бази зберігання й перекачування пально-мастильних матеріалів компанії "Роснефть" у населених пунктах Ярцево й Роздорово Смоленської області.

На вказаних об'єктах зберігали 26 тис. м&³3; палива і ПММ, після вибухів на об'єктах почалася масштабна пожежа й евакуація персоналу, розповіли в СБУ.

Про те, що у Смоленській області після нічної атаки безпілотників виникли пожежі на підприємствах ПЕК у двох районах, уранці повідомив у Telegram губернатор Василь Анохін. За його словами, люди не постраждали.

Канал Astra опублікував відео від жителів Ярцевського району, на якому, як стверджують, горить Смоленський нафтопереробний завод.

Контекст:

Україна атакує об'єкти на території країни-агресора (зокрема нафтопереробні заводи) з використанням вітчизняних безпілотних систем. Із початку року Україна посилила атаки на нафтогазові об'єкти на території Росії – НПЗ, нафтобази й газові термінали. Атаки зафіксували в багатьох регіонах. Відповідальність за частину інцидентів неофіційно взяли СБУ й військова розвідка України.

Через українські атаки на російське нафтоперероблення, як зазначило The Moscow Times, у Росії експорт бензину впав на 37%, дизельного пального – на 23%. Російська влада заявила, що проблем із забезпеченням внутрішнього ринку немає, але з 1 березня експорт бензину заборонили на пів року.

Серед останніх атак – удари по Новошахтинську Ростовської області, де розташований великий НПЗ, 12 квітня. Того самого дня в Бєлгороді безпілотник врізався в будівлю "Газпрому", влада РФ звинуватила в ударі Україну.

У НАТО, за даними Reuters, заявили 4 квітня, що удари дронів могли вивести з ладу понад 15% потужностей російських НПЗ.