Безпекова угода передбачає формування українського легіону в Польщі – Зеленський

Зеленський підписав угоду від України
Фото: ЕРА

Угода про гарантії безпеки, яку 8 липня підписали Україна й Польща, передбачає створення на польській території добровольчого українського легіону. Про це президент України Володимир Зеленський повідомив у Варшаві на пресконференції, яку транслювала пресслужба президента.

"Ми зафіксували в нашій безпековій угоді формування і підготовку на території Польщі українського легіону – нового добровольчого військового підрозділу. Ми маємо дуже позитивний досвід українсько-польсько-литовської бригади, і саме на основі такого досвіду ми дамо можливість саме громадянам України, які зараз перебувають у Польщі, Литві, в інших країнах ЄС, добровільно приєднатися до оборони України", – сказав Зеленський.

Президент України зазначив, що український легіон тренуватиметься у Польщі й "буде оснащений партнерами".

"Кожен громадянин України, який вирішить бути в легіоні, зможе підписати контракт зі Збройними силами України", – пояснив він.

За словами Зеленського, команди з Польщі й України опрацьовують "нюанси цієї пропозиції".

Контекст:

У тексті безпекової угоди між Україною та Польщею, зокрема, йдеться, що країни-підписанти прагнуть "співпрацювати з питань оснащення та підготовки сил безпеки й оборони України".

Окрім того, "Польща на прохання України заохочуватиме громадян України повертатися до України для служби у ЗСУ та інших силах безпеки й оборони".