Чотири вертольоти і два літаки. Суд заарештував майно бізнесменів із Криму за підозрою у фінансуванні війни проти України

Суд заарештував чотири вертольоти Мі-2 і два літаки Ан-2
Фото: Офіс Генерального прокурора / Facebook

За зверненням прокуратури Черкаської області суд заарештував чотири вертольоти Мі-2 і два літаки Ан-2 кримських підприємців, яких підозрюють у фінансуванні збройної агресії Росії проти України. Про це повідомив 13 березня Офіс генерального прокурора України.

Загалом у лютому 2024 року про підозру повідомили дев'ятьох українських підприємців. За даними слідства, вони ведуть на захопленому півострові рекреаційний і сільськогосподарський бізнес. Після анексії півострова власники підприємств переоформили їх відповідно до вимог російського законодавства і сплачують податки до бюджету РФ, фінансуючи країну-агресора.

"У рамках кримінального провадження встановлено, що у власності товариства з обмеженою відповідальністю, де підозрювані є засновниками й кінцевими бенефіціарами, перебуває ряд об'єктів рухомого майна. З метою блокування рухомих активів і запобігання їх перереєстрації на підставних осіб для уникнення подальшої конфіскації майна за клопотанням прокурора накладено арешт на гелікоптери й літаки, що належать товариству. Також арештовано майно й корпоративні права підприємців на понад 35 млн грн", – поінформували в ОГПУ.

Підозрюваним інкримінують фінансування дій, учинених із метою зміни меж території й державного кордону України з порушенням порядку, встановленого Конституцією України (ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України).

Контекст:

Росія анексувала Крим і Севастополь після блокування українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна й більшість інших країн. 24 лютого 2022 року Росія повномасштабно вторглася на материкову частину України, зокрема із Криму.

Українська влада неодноразово заявляла, що налаштована на деокупацію всіх захоплених із 2014 року українських територій, зокрема Криму. У Міністерстві оборони країни у грудні 2023 року повідомили, що Україна готує на 2024 рік напрацювання, які дадуть "дуже хорошу здатність" для того, щоб російські окупанти "відійшли назавжди" з українського Криму.