Данія профінансує виробництво 18 українських САУ "Богдана"

Данія профінансує виробництво українських САУ "Богдана"
Фото: Міністерство оборони України / Facebook (ілюстративне)

Данія профінансує виробництво 18 самохідних артилерійських установок "Богдана". Очікують, що перші гаубиці передадуть українській армії протягом найближчих місяців. Про це 10 липня повідомили в міністерстві оборони Данії.

Міністр оборони Данії Трольс Лунд Пульсен ще навесні виступив з ініціативою здійснювати оборонні закупівлі саме в Україні. Це має забезпечити швидшу й ефективнішу військову підтримку України.

Пульсен підкреслив, що такі домовленості мають очевидні логістичні переваги й водночас сприяють розбудові оборонної промисловості України.

Данія надає допомогу у виробництві цієї зброї за рекомендаціями Міністерства оборони України та Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості.

"Сподіваюся, що більше країн спиратиметься на данську модель оборонних закупівель в Україні. Спроможності українців виробляти обладнання більші, ніж фінансування, яке вони мають зараз. Такі угоди допомагають виробляти більше військової техніки в Україні, розбудовуючи водночас українську оборонну промисловість", – сказав Пульсен.

Контекст:

"Богдана" – українська колісна самохідна гаубиця зі стволом калібру 155 мм. Вона стала першою українською САУ, розробленою під "натовський" калібр боєприпасу. Дальність пострілу звичайного снаряда "Богдани" сягає приблизно 40 км, а дальність застосування активно-реактивного боєприпасу – до 60 км. "Богдана" відіграла важливу роль у звільненні острова Зміїний, розповів ексголовнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

18 червня Данія оголосила, що надасть Україні новий пакет військової допомоги, уже 19-й від початку широкомасштабного російського вторгнення. Пакет передбачає закупівлі зброї й боєприпасів в українських виробників на загальну суму 1,2 млрд данських крон (приблизно €161 млн), а також постачання додаткового обладнання для винищувачів F-16, які Данія передасть Україні, і постачання із запасів данських збройних сил.