Данілов попередив, що ситуація на фронті може "дуже ускладнитися", якщо Захід не збільшить військової допомоги Україні

Україна потребує зброї, зазначив Данілов
Фото: Рада національної безпеки і оборони України / Facebook

Ситуація на лінії фронту у війні, яку проти України веде країна-агресор РФ, є дуже складною. Про це в інтерв'ю португальському агентству Lusa, яке опублікували 11 лютого, заявив секретар РНБО України Олексій Данілов.

За його словами, вона "ніколи не була легкою із 24 лютого 2022 року", і "якщо хтось вважає, що ситуація легка, то це люди, які не розуміють війни".

Однак, як зазначив Данілов, Росія "отримує допомогу від Північної Кореї та Ірану, і це призвело до деяких змін у ситуації".

Секретар РНБО попередив, що якщо країни Заходу суттєво не збільшать постачання зброї та боєприпасів в Україну, то ситуація дуже ускладниться.

"Нам потрібна зброя, зброя, зброя", – закликав Данілов.

Він додав, що кожна затримка військової допомоги впливає на ситуацію на фронті, але Україна не зупиниться у війні проти РФ.

"У нас немає іншої альтернативи, у нас немає іншого виходу", – наголосив секретар РНБО.

Водночас Данілов висловив упевненість, що підтримку США "нададуть у найближчому майбутньому".

Контекст:

20 жовтня 2023 року президент США Джо Байден подав запит до Конгресу на додаткове фінансування на суму приблизно $106 млрд. Воно, зокрема, передбачало допомогу Україні ($61,4 млрд, найбільший пакет) та Ізраїлю ($14,3 млрд), а також надання коштів на безпеку південного кордону США. Розгляд документа заблокували представники Республіканської партії, які наполягають на посиленні заходів контролю за міграцією на кордоні США з Мексикою.

На початку січня 2024 року в Білому домі заявили, що у США закінчилися гроші на допомогу Україні. Подальша підтримка України залежить від Конгресу США.

Якщо Конгрес затягне з додатковим фінансуванням для України пізніше за кінець січня, затримка вплине на ситуацію на фронті, попереджав 17 січня глава українського МЗС Дмитро Кулеба.

8 лютого Сенат США підтримав на процедурному голосуванні подальший розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню без угоди про міграцію та кордони.

Україна розробляє план дій на випадок припинення допомоги від США, щоб одержати кредитування від Міжнародного валютного фонду. Про це 9 лютого повідомили джерела агентства Bloomberg. План містить три елементи: розширення продажів внутрішніх облігацій, підвищення податків і скорочення витрат.