"Для них це окремий сумний кейс". Плетенчук заявив, що окупанти на півдні втратили "Сонцепьок"

ЗСУ уразили російський "Сонцепьок" у боях на півдні України
Фото: Минобороны России / Facebook (архів)

Сили оборони України на півдні знищили важку вогнеметну систему залпового вогню ТОС-1А "Сонцепьок" армії РФ. Про це заявив начальник центру стратегічних комунікацій сил оборони півдня України Дмитро Плетенчук в ефірі національного телемарафону, який транслював канал "Рада".

Спікер зазначив, що ситуація на південному фронті напружена, але контрольована, і "придбань" у російських окупантів останнім часом не було.

Плетенчук розповів, що на півдні України окупанти накопичили "деяку кількість сил", але це не той за масштабом ресурс, за допомогою якого армія РФ була б здатна прорвати лінію оборони ЗСУ.

Він додав, що останні дві доби кількість російських штурмів знизилася, але перспектива загострення є.

"Переважно [ресурс в окупантів накопичився] завдяки тому, що вони закінчили підготовку "збірної солянки", куди вони зігнали, починаючи від "мобіків" і ув'язнених і закінчуючи, на жаль, тими, кого вони силою з тимчасово окупованих територій заганяють у свою так звану армію", – пояснив Плетенчук.

Він указав, що росіяни застосовують усе наявне озброєння, включно з артилерією й авіацією, і зазнають втрат.

"За минулу добу вони втратили 10 гармат лише. Позаминулої – теж 10 одиниць. Серед знищеної техніки і досить рідкісний зразок – це "Сонцепьок", – розповів спікер.

За його словами, "Сонцепьок" – "не дуже частий гість".

"Окупанти їх бережуть, намагаються максимально приховати. Тому що це одна з тих "аналоговнєтних" абсолютно одиниць озброєння, яку теоретично немає із чим порівнювати, як їхні пропагандисти розповідають. Тому, звісно, коли знищується такий зразок, для них це окремий сумний кейс", – наголосив спікер.

Плетенчук 2 червня у Facebook згадував про "Сонцепьок", який ЗСУ спалили на південному напрямку і про який спікер "другий день забуває написати". В ефірі телемарафону він не уточнив, ідеться про другу знищену за червень вогнеметну систему чи про ту саму.

Контекст:

ТОС-1А – російська система вогневої підтримки, створена на базі платформи танка Т-90С, пише "Рособоронэкспорт". Вона призначена для вогневої підтримки підрозділів та ураження живої сили противника, зокрема яка перебуває у добре укріплених укриттях, а також для виведення з ладу озброєння й техніки. Для стрільби застосовують некеровані реактивні снаряди у термобаричному спорядженні. Термобаричний боєприпас підвищеної потужності знищує цілі в укриттях високою температурою та підвищеним тиском.

Загальні втрати російських окупантів, за даними Генштабу ЗСУ, станом на ранок 3 червня становлять приблизно 512 430 військових (+1290 за останню добу), 15 020 бойових броньованих машин (+18), 7794 танки (+18), 13 345 артсистем (+65), 1092 РСЗВ (+2), 827 засобів ППО (+3), 357 літаків, 326 вертольотів і тисячі одиниць іншої техніки.