Донбас Україні буде важче повернути, ніж Крим – Буданов

Буданов про звільнення Криму: Питання часу
Фото: gur.gov.ua

Україні буде складніше повернути тимчасово окупований Донбас, ніж Крим. Таку думку висловив начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов в інтерв'ю французькому виданню Liberation, опублікованому 15 лютого. Матеріал доступний за підпискою, його цитує "Українська правда".

За словами Буданова, на Донбасі є безперервна лінія постачання, війська окупантів можуть дістати доступ до неї з будь-якого боку.

"Усі, хто коли-небудь володів Кримом, голосно й чітко заявляли, що Крим – це неприступна фортеця, й абсолютно всі втратили цю фортецю. Так само, як Україна 10 років тому", – сказав Буданов.

Глава ГУР МО зазначив, що в питанні звільнення Криму необхідно вирішити два стратегічні завдання: відрізати сухопутний коридор і зруйнувати Кримський міст.

"Решта − лише питання часу. Півострів буде повернуто", – сказав Буданов.

Він переконаний, що в разі втрати Криму Росія не наважиться на ядерну ескалацію. За його словами, для Росії застосування ядерної зброї коштуватиме набагато дорожче, ніж її незастосування.

Контекст:

Росія окупувала Крим після блокування українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. "Приєднання" півострова до РФ не визнають Україна й більшість інших країн.

24 лютого 2022 року Росія повномасштабно вторглася на материкову частину України, зокрема з Криму.

Українська влада неодноразово заявляла, що налаштована на деокупацію всіх захоплених з 2014 року українських територій, зокрема Криму. У Міністерстві оборони країни у грудні 2023 року повідомили, що Україна готує на 2024 рік напрацювання, які дадуть "дуже хорошу здатність" для того, щоб російські окупанти "відійшли назавжди" з українського Криму.