Генштаб ЗСУ підтвердив знищення російського десантного корабля "Цезарь Куников" біля берегів Криму

Підбите судно було біля берегів Алупки
Фото: dumskaya.net (архів)

Генеральний штаб Збройних сил України 14 лютого підтвердив влучання в ще один російський військовий корабель у Криму.

Операцію ЗСУ провели спільно з Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України.

"Великий десантний корабель окупантів "Цезарь Куников" у момент ураження перебував у територіальних водах України поблизу Алупки", – заявили в Генштабі.

Контекст:

Про вибухи в Чорному морі неподалік Місхора повідомив уранці 14 лютого Telegram-канал "Крымский ветер". За його даними, на кораблі, що перебував у морі, лунала тривога. Повідомляли про кілька військових гелікоптерів, які літають над морем.

У міноборони країни-агресора РФ поінформували про нібито атаку із застосуванням дев'яти БПЛА літакового типу на російські об'єкти. Відомство заявляє про знищення шести безпілотників над акваторією Чорного моря, двох – над Бєлгородською областю РФ та одного – над Воронезькою областю РФ.

"Українська правда" з посиланням на свої джерела в ГУР написала, що дрони української військової розвідки підбили російський великий десантний корабель "Цезарь Куников" у Чорному морі вранці 14 лютого. За словами джерел, унаслідок атаки корабель затонув. Таку саму інформацію з посиланням на власні джерела повідомило "Суспільне". Зараз тривають пошуково-рятувальні роботи, спрямовано корабель на пошуки "Цезаря Куникова".

У березні 2022 року десантні кораблі "Цезарь Куников" і "Новочеркасск" було пошкоджено внаслідок атаки в порту окупованого Бердянська Запорізької області, на них фіксували загоряння.

У квітні позаминулого року "губернатор" анексованого Севастополя Михайло Развожаєв повідомив, що в Україні загинув командир ВДК "Цезарь Куников", капітан 3-го рангу Олександр Чирва. Представник окупаційної російської влади написав, що Чирва помер "від ран, які дістав у бою з неонацистами в Україні", але інших деталей не навів.