Герой України Настенко: Після першої черги російського БТР-82, коли дуби почали падати наді мною, стало зрозуміло, що можна загинути

Настенко розповів, як його підрозділ готувався до штурму
Фото надав Олександр Настенко

В інтерв'ю засновнику інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону український військовослужбовець, Герой України Олександр Настенко (Флінт) розповів про свій перший штурм російських позицій.

Із його слів, це відбувалося під Харковом, "це була підготовка до харківської операції, до цього була статична ситуація".

"Ми пішли штурмувати Гракове. Це був наш перший штурм, ми готувалися до нього досить добре, ми тренувалися в міських забудовах, "промках", тренувалися багато. Єдине, що ми в посадках не тренувалися, а основні бойові дії, як виявилося потім, у нас були саме в посадках. Ну, плюс-мінус ми були готові", – сказав Настенко.

Він ствердно відповів на запитання Гордона, чи розумів, що може загинути під час штурму.

"Після першої черги БТР-82 росіян, коли в мене дуби почали падати наді мною, бронебійні тридцятки [стріляли], усі зрозуміли, що ми [можемо загинути]. Жартів не було із самого початку, був "фільм". Страху не було, був якийсь уповільнений бойовий транс. Було налаштування на бій. Ми добре відштурмували, ми забрали міст, він досить укріплений був, вони його тримали. Ми у цьому бою знищили два танки", – описав ситуацію Настенко. 

Військовий зазначив, що в тому бою загинув їхній товариш по службі Олександр Чабан, іменем якого пізніше назвали вулицю в Харкові, а сам Настенко зламав ногу.

"Досить складно було. Потім, коли повернувся, подивився на себе у дзеркало – і себе не впізнав. Ніби чужа людина була", – розповів він.

Контекст:

Настенко народився 1971 року в Каїрі в сім'ї інженера (батько тоді працював у Єгипті), майже все життя прожив у Харкові. Закінчив Харківський інженерно-будівельний інститут (спеціальність – "промислове та цивільне будівництво") і Харківський національний університет імені Василя Каразіна (спеціальність – "геологія"). Займався бізнесом.

Після повномасштабного вторгнення РФ у 2022 році вступив до ЗСУ. Служить у 92-й окремій штурмовій бригаді імені кошового отамана Івана Сірка, командує групою ударних безпілотних літальних апаратів спецпідрозділу CODE 9.2.

Указом №107 від 24 лютого за "особисту мужність і героїзм, виявлені в захисті державного суверенітету і територіальної цілісності України, самовіддане служіння українському народові" президент України Володимир Зеленський надав Настенку звання Героя України із врученням ордена "Золота Зірка".