Гуменюк заявила, що російський удар по Одесі не пов'язаний із візитом Зеленського

Гуменюк уточнила, що російська ракета влучила в одну з будівель одеського порту
Фото: Павло Дацковський / Gordonua.com

Ракетний удар 6 березня по Одесі – це вияв терористичної тактики російських окупантів, не пов'язаний із візитом у місто президента України Володимира Зеленського. Про це керівниця об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня Наталія Гуменюк заявила 6 березня в ефірі "Радіо Свобода".

"Відбувається те, що Росія – терорист, і вона, очевидно, продовжує атаки на припортову інфраструктуру. Так, по Одесі був нанесений ракетний удар, імовірно, балістичною зброєю, із влучанням в одну з будівель у припортовій інфраструктурі. Але це ніяким чином не пов'язано з конкретним візитом. Це пов'язано з терором, який ворог достатньо методично проводить", – сказала Гуменюк.

Речниця нагадала, що Росія атакувала припортову інфраструктуру Одеси під час дії "зернової угоди" і продовжує удари після її розірвання, намагаючись знищити потенціал України.

Російські окупанти сьогодні, 6 березня, завдали ракетного удару по Одесі в момент, коли в місті перебували Зеленський і прем'єр Греції Кіріакос Міцотакіс. За даними нардепа Олексія Гончаренка, удару було завдано "Іскандером" із території тимчасово окупованого Криму.

Грецькі ЗМІ повідомляли, що окупанти цілилися по кортежу Зеленського, який перебував за 150 м від грецької делегації. Міцотакіс уточнював, що росіяни вдарили по Одесі, коли він із Зеленським був у порту, і "це був дуже вражаючий досвід". Зеленський підтвердив, що вони з Міцотакісом "бачили удар".

Спікер Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук заявив про п'ятьох загиблих унаслідок удару по Одесі.

Контекст:

Російські війська регулярно атакують Одесу й Одеську область ударними безпілотниками й ракетами. Попереднього удару окупанти завдали дронами по Одесі вночі 2 березня. Унаслідок удару було частково зруйновано дев'ятиповерховий будинок. На місці вибуху ввечері 3 березня завершили пошуково-рятувальні роботи.

За останніми даними, унаслідок удару загинуло 12 людей, серед них – п'ятеро дітей. Наймолодшому загиблому – Тимофію – було лише чотири місяці. Серед інших загиблих дітей – трирічний Марк, 10-річний Сергій, восьмирічна Злата й семимісячна Ліза.

В Одесі сили протиповітряної оборони тоді збили сім із восьми дронів, загалом в Україні за ніч 2 березня знищили 14 із 17 російських ударних безпілотників.

Уночі 5 березня росіяни знову атакували Одеську область, випустивши 22 Shahed, 18 із яких збили сили оборони України. Усі 18 Shahed було збито поблизу Одеси. Вони атакували місто й область із боку Чорного моря.