"Із квітня". Зеленський пояснив, як відбуватиметься звільнення строковиків, затверджене його указом

Президент подякував "строковикам", які підписали армійський контракт
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський у зверненні 7 березня розповів про механізм виконання підписаного ним указу про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби. Запис Офіс президента опублікував у YouTube.

За його словами, рішення стосується тих військових сил оборони, строк служби яких минув під час повномасштабного вторгнення країни-агресора Росії.

"Указ про звільнення в запас строковиків – тих, хто був призваний на військову службу ще до початку повномасштабного вторгнення. Зараз на прохання військового командування потрібно кілька тижнів на підготовчі процедури – на заміну людей з точки зору оборонних завдань, і з квітня строковики будуть відправлені в запас", – сказав глава держави.

Окремо він наголосив на тих строковиках, хто вирішив залишитися в армії на професійній основі.

"Знаю, що частина з них підписали контракт щодо служби в силах оборони. Я вдячний кожному", – додав Зеленський.

Указ президента України про звільнення у запас військових строкової служби опублікували на його сайті 7 березня.

"Звільнити у квітні – травні 2024 року в запас зі Збройних сил України, Державної спеціальної служби транспорту, інших утворених відповідно до законів України військових формувань військовослужбовців строкової військової служби, строк військової служби яких [...] закінчився під час дії воєнного стану, введеного указом президента України від 24 лютого 2022 року [...] і військову службу яких продовжено понад встановлені строки", – ідеться в документі.

У ньому ж Зеленський доручив Міністерству оборони, Міністерству внутрішніх справ і Міністерству розвитку громад, територій та інфраструктури України забезпечити перевезення звільнених у запас військовослужбовців. Указ набуває чинності в день опублікування.

Контекст:

Питання демобілізації строковиків порушують із 2022 року. У вересні на сайті Офісу президента з'явилася  петиція з вимогою демобілізувати за бажанням мобілізованих військовослужбовців, які відслужили один рік. Петиція набрала понад 25 тис. підписів, але у відповіді на неї президент заявив, що мобілізовані під час воєнного стану звільняються зі служби на підставах ст. 26 закону "Про військовий обов'язок і військову службу". Отже, демобілізувати можуть лише: за віком, станом здоров'я, через сімейні обставини, у зв'язку з обвинувальним вироком суду або з визначених названим законом поважних причин.

У грудні 2023 року тодішній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що Генштаб ЗСУ звернувся до Міноборони з проханням звільнити строковиків: "Станом на сьогоднішній день вони вже не потрібні. Наша чітка позиція: щоб їх звільняти, щоб вони йшли відпочивали, а далі, відповідно, діяли в умовах законодавства".

Закон про демобілізацію строковиків 22 лютого вніс у Раду Зеленський. 23 лютого його ухвалив парламент одразу в першому читанні й у цілому. 26 лютого Зеленський підписав закон. Він передбачає, що військовослужбовців строкової служби, чий строк служби закінчився під час дії воєнного стану й військову службу яких продовжено понад установлені строки, звільняють із військової служби в запас "у терміни, визначені указом президента". У законі також є норма, яка передбачає право таких громадян на відтермінування від мобілізації – на 12 місяців з моменту звільнення в запас.