Київський інститут судових експертиз дійшов попереднього висновку, що РФ використала "Циркон" для обстрілу Києва, ракету зібрали нещодавно

Рувін показав уламки ракети, яку експерти вважають "Цирконом"
Скріншот: Олександр Рувін | Oleksandr Ruvin / Telegram

Київський науково-дослідний інститут судових експертиз (КНДІСЕ) зробив висновок, що для удару по Києву 7 лютого російські окупанти використали свою нову гіперзвукову ракету "Циркон". Про це 12 лютого повідомив у Telegram український воєнний журналіст, кореспондент "1+1" Андрій Цаплієнко.

"Щойно повернувся з КНДІСЕ. Висновки експертів однозначні. Київ 7 лютого обстрілювали російською "суперзброєю", кількома новітніми гіперзвуковими ракетами 3М22 "Циркон", офіційно заявили мені дослідники", – написав він.

Також Цаплієнко опублікував відео, на якому тримає частину російської ракети, яка, за його словами, впала у приватному секторі столиці, де немає жодного військового об'єкта.

Директор КНДІСЕ Олександр Рувін підтвердив у Telegram, що попередні висновки свідчать саме про застосування ворогом ракети "Циркон".

"Про це свідчить маркування на частинах та уламках, ідентифікація вузлів і деталей, особливості відповідного типу зброї. [...] Бачимо елементи, які характерні саме для ракети типу 3М22 "Циркон". [...] Маркування на уламках ракети вказує на дату виробництва її складових компонентів − кінець 2023-го – 2024 рік. Це означає, що ракета була зібрана нещодавно", – написав він.

Очільник інституту зазначив, що мікроелектроніка ракети "малозбережена і практично не піддається аналізу через фізичні пошкодження". Він також нагадав, що окупанти заявляли про такі характеристики "Циркона": дальність − 600−1500 км, швидкість до 8−9 махів, маса бойової частини − 300−400 кг, довжина 8−10 м.

"Значна фрагментація ракети ускладнює ідентифікацію, однак уже можемо сказати, що зброя не відповідає заявленим ворогом тактико-технічним характеристикам. У ході подальшого експертного дослідження вся можлива інформація буде деталізована", – наголосив Рувін.

Контекст:

Уламки ракети ЗМ22 "Циркон", яку в РФ називають гіперзвуковою, виявили 7 лютого у Дніпровському районі Києва, писав Defense Express. На знімках уламків, які поширюють у мережі, видно маркування ЗМ22 – саме таке, як у "Цирконів". Видання припускало, що ракету підбили, але у зведенні командування Повітряних сил ЗСУ цей тип ракет не фігурував.