Клірик Черкаської єпархії УПЦ МП дістав підозру за героїзацію російських окупантів

Священникові загрожує до восьми років ув'язнення
Фото: ssu.gov.ua

Служба безпеки України повідомила про підозру протоієрея Черкаської єпархії УПЦ МП за виправдання російської агресії проти України. Про це 6 березня проінформувала пресслужба СБУ.

За даними слідства, священник героїзував окупантів і заперечував їхні воєнні злочини. Також він поширював у соцмережах прокремлівські наративи, з допомогою яких намагався дискредитувати сили оборони України.

"Він звинувачував українських захисників у підготовці до військових провокацій в Одесі й називав бійців спецпідрозділу "Азов" нацистами. Повідомлення фігурант доповнював репостами з ворожими гаслами, фотографіями і відеосюжетами з прокремлівських інтернет-ресурсів", – розповіли правоохоронці.

Під час обшуку СБУ вилучила телефон із доказами обвинувачень проти клірика. Експертизи підтвердила їхню достовірність, пишуть у СБУ.

Протоієрея повідомили про підозру за ч. 2 та ч. 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдання збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників). Санкція статті передбачає до восьми років ув'язнення.

Контекст:

19 січня 2023 року Кабінет Міністрів вніс до Верховної Ради законопроєкт №8371, який передбачає заборону діяльності релігійних організацій, пов'язаних із Росією. Рада підтримала його у першому читанні 19 жовтня.

Законопроєкт, якщо його ухвалять, може запустити процес заборони Української православної церкви Московського патріархату. У самій церкві його критикували й обіцяли оскаржити, наполягаючи, що вони є незалежною від Росії церквою. Глава синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП митрополит Климент заявив "BBC News Україна", що намір ухвалити законопроєкт свідчить про "глобальний процес дехристианізації українського суспільства".

Згідно з опитуванням, проведеним у грудні 2022 року Київським міжнародним інститутом соціології, 54% українців вважають, що УПЦ МП в Україні потрібно заборонити.

5 березня комітет ВР із питань гуманітарної й інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити у другому читанні законопроєкт про заборону діяльності в Україні релігійних організацій, пов'язаних із РФ.