Колишні вагнерівці знову воюють проти України, зокрема в районі Авдіївки – українська розвідка

У лавах ПВК "Вагнер" були найманці й завербовані у тюрмах ув'язнені
Фото: ЕРА

Країна-агресор Росія знову використовує у війні проти України найманців колишньої приватної військової компанії (ПВК) "Вагнер", яку визнано міжнародною злочинною організацією. Про це заявив в опублікованому 23 лютого інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" заступник начальника Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України Вадим Скібіцький.

"У РФ зараз формують добровольчий корпус із 18 тис. осіб. Це, у тому числі, усі колишні вагнерівці, керує цим міністерство оборони. Вони зараз діють і в районі Авдіївки. Ось та бригада ветеранів – це і є добровольчий корпус, який застосовується Росією", – сказав він.

Представник ГУР зазначив, що окупанти використовують вагнерівців через те, що в них є бойовий досвід.

"На полі бою їх зараз можна побачити. Підхід вони використовують такий самий, який застосовував "Вагнер" у Бахмуті. Це постійні штурмові дії й досягнення результату будь-якою ціною. Що стосується зарплати, то у "Вагнера" зарплата була вища, ніж у збройних силах Росії, і "Вагнер" дуже цінував своїх інструкторів і командирів", – підкреслив Скібіцький.

Журналіст також запитав розвідника про вербування ворогом іноземців для залучення до війни проти України.

"У Росії пропонують ввести службу в армії до 70 років. Тому що росіяни розуміють, що вони знищують повністю свій генофонд. Особливо слов'янський. Тобто там залишаться одні татари і Північний Кавказ, а слов'янська нація буде винищена цією війною. Через це вони і вербують іноземців, зокрема африканців, сирійців. Але ніхто не хоче йти воювати. Вони сюди йдуть просто для того, щоб потім утекти й потрапити в Європу. Усі думають, що вони йдуть сюди воювати. Але це не так. Повірте. За першої нагоди вони будуть намагатися потрапити до Європи", – пояснив Скібіцький.

Контекст:

ПВК "Вагнер" – найвідоміша серед приватних військових компаній, які воювали проти України. У її лавах були найманці й завербовані в тюрмах ув'язнені.

Міністерство фінансів США 26 січня 2023 року визнало російську приватну військову компанію "Вагнер" транснаціональною злочинною організацією.

Після невдалого заколоту ПВК "Вагнер" у РФ 23–24 червня 2023 року російська влада заявила, що ПВК має "піти в Білорусь". Президент країни-агресора Росії Володимир Путін назвав учасників заколоту "зрадниками", які зробили помилку. Він вирішив ліквідувати ПВК "Вагнер" і закликав вагнерівців укласти контракт із міноборони РФ або вийти зі збройного формування.