Колишній російський військовий Ерік: Під час підготовки до виходу до українських позицій мені запропонували вивести двох поранених десантників. Вивів. Сердечко теліпалося в районі п'яти

Ерік розповів, що йому було страшно, коли він переходив на підконтрольну Україні територію
Скріншот: В гостях у Гордона / YouTube

В інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону колишній російський військовий Дмитро (позивний Ерік), який зараз воює на боці України, повідомив, що, коли він переходив на підконтрольну Україні територію за програмою "Хочу жити", вивів і двох поранених десантників.

За словами Еріка, перехід готували два місяці.

"У ці два місяці я активно сидів, боявся ФСБ. [...] Під час підготовки мені запропонували вивести двох десантників. Я ще уточнив. Якби цивільних – я б не взявся, бо я не знаю, як вони там поведуться. Десантник – десантник усе-таки. "Ну гаразд, – кажу, – переведу". Погодився", – розповів він.

За словами росіянина, про те, що десантники тяжко поранені, він дізнався вже пізніше.

Потім уже кажуть: "Але ти врахуй, що вони поранені". Я кажу: "Ходити хоча б можуть? На собі не донесу, не кінь усе-таки". "Ходять". [...] Почали заново планувати операцію. Багато чого позмінювали. Ну, у підсумку вивів, вийшло", – зазначив Ерік.

Гордон запитав: "Сердечко калатало, коли проходили?"

"Воно в районі п'яти теліпалося. Ну, звісно, страшно. Як не страшно, я ж у розшуку офіційно на той момент [був]. У розшуку з документами секретними", – відповів Ерік.

Контекст:

Ерік народився в Бурятії. Він був кадровим російським військовим. До повномасштабного вторгнення прослужив вісім років, звільнився в запас. Після повномасштабного вторгнення його мобілізували.

За словами Еріка, він не підтримав війни проти України, тому почав проводити диверсії на російському боці, а згодом завдяки проєкту "Хочу жити" перейшов на бік України. Зараз воює у складі легіону "Свобода Росії".