Колишній український військовий надавав ПВК "Вагнер" інформацію про базування ЗСУ й наслідки ударів РФ у двох областях – СБУ

За вказівкою ПВК затриманий збирав інформацію про місця базування сил оборони на території Вінницької та Черкаської областей, зазначили в СБУ
Фото: Служба безпеки України / Facebook

Служба безпеки України затримала у Вінницькій області рецидивіста, який працював на визнану у світі злочинною організацією російську ПВК "Вагнер". Про це 15 травня повідомив пресцентр СБУ у Facebook.

Зазначають, що за вказівкою ПВК він збирав інформацію про місця базування сил оборони на території Вінницької та Черкаської областей.

Окрім того, чоловік звітував окупантам про наслідки ракетно-дронових ударів по центральній частині України.

"Для збору розвідувальних відомостей він намагався створити власну мережу інформаторів, які мали "розосередитися" по різних районах двох областей. Щоб знайти однодумців і завербувати їх, фігурант використовував особисті зв'язки у кримінальних колах", – ідеться в повідомленні.

Як вказали в СБУ, потенційним кандидатам він обіцяв грошову винагороду, кошти планував отримувати від російської ПВК.

"Фігурантом є колишній військовослужбовець, який мав судимість за дезертирство й участь у бойових діях проти сил АТО у 2014 році на сході України. Після виходу на волю він оселився в Умані, але згодом переїхав до Вінницької області, – ідеться в повідомленні. – Наприкінці 2023 року на чоловіка дистанційно вийшов його знайомий – представник групи "Вагнер" – і залучив до співпраці на користь РФ".

Під час обшуку у квартирі чоловіка правоохоронці виявили мобільний телефон, із якого він спілкувався з окупантами через месенджер.

"Слідчі Служби безпеки повідомили його про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув'язнення", – резюмували в СБУ.