Кримський міст 2022 року підірвали твердим ракетним паливом – російські ЗМІ

За даними слідства, вибухівку на Кримському мосту активували GPS-навігатором
Фото: EPA

Для підриву Кримського мосту 2022 року використали саморобний вибуховий пристрій потужністю, еквівалентною 10 тоннам тротилу. Про це пише російське видання "Коммерсантъ" із посиланням на дані вибухотехнічної експертизи.

У матеріалах слідства йдеться, що пристрій було виготовлено в час, який не встановлено точно, але не пізніше за серпень 2022 року, імовірно, на території України. Як основний заряд, згідно з висновками експертів, використовували сумішеву вибухову речовину на основі твердого ракетного палива, що містить перхлорати калію або натрію, а також дрібнодисперсні метали. Його сховали в рулони поліетиленової плівки, ідеться в документах.

За даними російського слідства, на початку серпня 2022 року плівку на 22 палетах вагою 22,7 тонни доправили з Одеси в болгарське місто Русе. Звідти вона поїхала до грузинського Поті, а потім – у Єреван. Поки плівка була в єреванському терміналі "Трансальян", вантаж розмитнили, частину супровідних документів після цього замінили.

4 жовтня плівку автомобілем DAF перевезли через грузинсько-російський кордон у пункті пропуску "Верхній Ларс", а за два дні доправили на оптову базу в Армавірі (Краснодарський край). Там палети завантажили в машину International ProStar із причепом, якою керував громадянин Росії Махір Юсубов. Водій мав доправити плівку від ульянівського ТОВ ПЕК-34 на адресу зареєстрованого в Сімферополі ТОВ "Экстра". Такі переміщення були потрібні для того, щоб послабити увагу російських силовиків до вантажу, ідеться в матеріалах справи.

Для детонації, за версією російських експертів, використовували вибухову речовину іноземного виробництва на основі гексогену, найімовірніше С-4 або РЕ-8. Водночас детонатор, також прихований під плівкою, спрацював від сигналу GPS-навігатора "у момент проходження заздалегідь вказаної точки маршруту". Це був 156-й кілометр ділянки автомобільної дороги, яку РФ маркує як А-290 Новоросійськ – Керч, пише видання.

Контекст:

Міст через Керченську протоку, який з'єднує Крим і Росію, країна-агресор РФ почала будувати за рік після окупації півострова – 2015 року. Автодорожній міст відкрили 2018 року, залізничний – у 2019–2020 роках.

Під час повномасштабної війни на Кримському мосту двічі сталися вибухи. Перший – 8 жовтня 2022 року. Було пошкоджено залізничне полотно мосту і зруйновано кілька прольотів його автомобільної частини. Другий вибух стався 17 липня 2023 року. Унаслідок інциденту було серйозно пошкоджено два прольоти мосту. За атаками на міст стояли українські спецслужби.