Лубінець вимагає розслідувати діяльність російського Червоного Хреста, який міг допомагати окупантам

Лубінець звернувся до Міжнародної федерації Червоного Хреста
Фото: Омбудсман Лубінець Дмитро / Telegram

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець вимагає розслідувати діяльність російського Червоного Хреста (РЧХ) за порушення принципу нейтральності. Про це він повідомив 15 березня в Telegram.

"Нещодавно в мережі зʼявилася інформація, що президент російського Червоного Хреста (РЧХ) має стосунок до пропутінської "патріотичної" організації, а працівники РЧХ розповідають про неможливість миру з "українськими нацистами", – ідеться в повідомленні.

Лубінець також звернув увагу на інформацію, що російський Червоний Хрест бере участь у військових зборах і навчаннях для дітей, де поширюють ідеологію продовження війни проти України.

Омбудсмен зазначив, що надіслав листа до Міжнародної федерації Червоного Хреста і Червоного Півмісяця з вимогами, щоб такі дії публічно засудили, щоб провели прозоре розслідування дій російського Червоного Хреста, а також на час проведення розслідування зупинили членство й участь РЧХ у спільноті. Якщо розслідування підтвердить наявні дані, необхідно вимагати, щоб організацію виключили з федерації, заявив Лубінець.

Контекст:

Видання "Медуза" опублікувало матеріал про те, що національна організація РЧХ за правилами руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця не має права працювати на території інших країн без дозволу цих країн, проте буває на окупованих українських територіях і, за свідченнями очевидців, знущається там з українців, зокрема тих, яких утримують у місцях позбавлення волі.

Російський Червоний Хрест підтримує вторгнення РФ в Україну, а не займається гуманітарними питаннями. Про це заявив радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк.