Мелоні в Гостомелі: Є щось сильніше за ракети, бомби, голод і холод. Це любов до Батьківщини

Захистивши Гостомель, українці захистили Європу – Мелоні
Фото: ЕРА

Гостомель під Києвом, де на початку повномасштабного вторгнення Росія намагалася створити плацдарм для захоплення столиці, є місцем провалу Москви. Про це прем'єр-міністерка Італії Джорджа Мелоні заявила 24 лютого в аеропорту "Антонов" у Гостомелі Київської області на церемонії з нагоди дворіччя початку повномасштабної війни, трансляцію Офіс президента України вів у YouTube.

За її словами, перемога сил оборони України у цьому місці в лютому 2022 року є символом української гордості.

"У цьому місці можна вдихнути історію, а історія нагадує, що є щось сильніше за ракети, бомби, голод і холод. Це щось – це любов до Батьківщини, любов до свободи і бажання гарантувати своїм дітям щасливе й успішне майбутнє", – сказала прем'єрка.

Мелоні також процитувала рядки з гімну України, додавши, що саме на аеродромі Гостомель українці віддали "душу й тіло за свободу".

Ставши на захист своєї держави, українці в такий спосіб захистили Європу, зазначила вона.

"Ця земля – частка нашого дому, і ми будемо відігравати свою роль у її захисті", – додала глава італійського уряду.

У церемонії нагородження українських захисників у Гостомелі, крім Мелоні, взяли участь президент України Володимир Зеленський, прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо і глава уряду Бельгії Александер де Кроо. Глава Української держави подякував союзникам за всі пакети військової допомоги Україні, а також рішення про введення санкцій проти Москви.

Контекст:

Із першого дня повномасштабного вторгнення РФ в Україну в Гостомелі відбувалися запеклі бої, селище було під контролем окупантів. На аеродромі в Гостомелі був найбільший у світі транспортний літак Ан-225 "Мрія", його розбомбили росіяни.

6 березня президент України Володимир Зеленський надав Гостомелю звання "Місто-герой".

Після звільнення Київської області від російських окупантів, про яке Міністерство оборони України оголосило 2 квітня, у населених пунктах регіону виявили безліч убитих мирних жителів, зокрема зі зв'язаними руками. Багатьох загиблих від рук окупантів виявили в Бучанському районі, до якого входить і Гостомель.

За інформацією Служба безпеки України, військовослужбовці Нацгвардії мали підготувати аеродром до оборони, але керівництво ДП "Антонов" перешкоджало цьому. ЗМІ писали, що гендиректор ДП "Антонов" Сергій Бичков та його заступники перекрили Нацгвардії доступ і пустили на аеродром лише 23 лютого. Бичкова й одного з його заступників заарештували, їх повідомили про підозру.

Невказаний командир підрозділу спецпризначення Головного управління розвідки МОУ, який брав участь у битві за Київ, розповів, що, за планом Москви, аеропорт під Києвом мав стати головним хабом для швидкого перекидання транспортною авіацією техніки й живої сили для подальшої окупації столиці України.