Мінекономіки України скасувало бронювання працівників Glovo, Visa і Favbet

Військовозобов'язаним працівникам "деяких технологічних компаній" скасували бронювання, заявила Свириденко
Фото: EPA

Міністерство економіки України скасувало наказ про бронювання військовозобов'язаних працівників "деяких технологічних компаній". Про це 16 травня повідомила перша віцепремʼєрка – міністерка економіки України Юлія Свириденко у Facebook.

За її словами, ці компанії звернулися до профільного Міністерства цифрової трансформації, яке визнало їх критично важливими на підставі трьох із семи критеріїв: відсутність заборгованості за ЄСВ, рівень зарплати, резидентство в "Дія.City". Після чого списки компаній передали до Генштабу ЗСУ на перевірку. Якщо немає правових підстав для відмови, то Мінекономіки ухвалює рішення про бронювання.

"З огляду на суспільний резонанс я скасовую наказ про бронювання й будемо розбиратися в ситуації й аналізувати рішення щодо кожної компанії окремо. Ця ситуація стала додатковим аргументом, щоб пришвидшити роботу над оновленням постанови Кабміну №76, щоб вона відповідала вимогам часу й потребам бізнесу", – пояснила Свириденко.

Свириденко не назвала компанії, про які йдеться, однак про те, що Кабінет Міністрів забронював від мобілізації працівників Glovo, Visa, Favbet та інших компаній, зрозуміло з наказу Мінекономіки, який 16 травня оприлюднив народний депутат від "Слуги народу" Олександр Федієнко в Telegram.

Контекст:

Розроблення "справедливого механізму" бронювання працівників підприємств, які підпадають під військовий призов, анонсував президент Володимир Зеленський.

8 травня голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що зараз розглядають дві моделі економічного бронювання.

"Одна модель – [відштовхуватися] від мінімальної зарплати, яка має сплачуватися, щоб податки із цієї зарплати [становили] 35 тис. грн, вистачало на мінімальну зарплату, на утримання бійця. А інша модель – коли у вас є квота, безвідносно до якої ви від індустрії працюєте", – сказав Арахамія. Він вважає, що в дискусіях з'явиться "якась модель, яка викликає найменше обурення".