"Не надавайте ворогу цінної інформації". Міненергетики України просить не публікувати даних про стан енергосистеми

Міненергетики просить українців не афішувати місць влучань
Фото: Ігор Клименко | МВС / Telegram

Уряд України звернувся до громадян, представників приватного бізнесу та ЗМІ із закликом утриматися від поширення інформації про ситуацію в енергетичній системі після ворожих атак. Про це йдеться в заяві Міністерства енергетики, яку опублікували 29 березня у Facebook.

Зокрема, уряд закликав:

 • утриматися від публікацій деталей наслідків атак в ефірах телеканалів, радіо та соціальних мережах;

 • утриматися від розголошення інформації про конкретні об'єкти й локації атак;

 • утриматися від надання інформації щодо кількості та місць влучань;

 • не розголошувати конкретних цифр і показників щодо вимкнень електроенергії тощо.

У пресслужбі заявили, дотримання цих вимог "сприятиме збереженню стабільності та безпеки енергетичної системи в умовах посиленого тиску".

"Не надавайте ворогу цінної інформації, яку він обов’язково буде використовувати для подальшого координування своїх дій і планування нових атак", – закликали українців у Міненерго.

Контекст:

Під час масованої атаки на Україну вночі 29 березня російські окупанти завдали ударів по енергетичній інфраструктурі в центрі й на заході країни.

Загалом під час обстрілу 29 березня було знищено 84 повітряні цілі з 99, повідомив командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук.

Після обстрілу обласні військові адміністрації (зокрема, Дніпропетровська й Львівська) та енергетична компанія ДТЕК повідомляли про руйнування енергообʼєктів, хоча й не подавали інших деталей.