Окупанти вперше вдарили по Куп'янську авіабомбою з касетними зарядами – Синєгубов

Синєгубов вважає касетні бомби, які застосували окупанти в Куп'янську, ще одним аргументом на користь евакуації населення
Фото: Олег Синєгубов, голова Харківської ОДА / Telegram

Російські окупанти 3 березня вперше використали для удару по Куп'янську Харківської області касетну керовану авіабомбу. Про це в Telegram 4 березня повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

"Напередодні по Куп'янську вперше зафіксували удар керованою авіаційною бомбою з касетними зарядами. Це збільшує зону ураження і становить ще більшу загрозу для цивільних", – заявив Синєгубов.

За його словами, через такі удари на засідання ради оборони області винесли питання примусової евакуації сімей із дітьми ще із частини населених пунктів.

Контекст:

Російські війська вторглися на територію Харківської області на початку повномасштабної війни – 24 лютого 2022 року, але обласний центр узяти не змогли.

Станом на 3 лютого 2023 року під окупацією залишалося 29 населених пунктів області, повідомляли в ОВА. У січні 2024 року ЗСУ поінформували, що окупантам удалося увійти ще в один населений пункт – безлюдне село Крохмальне.

Окупанти й далі щодня обстрілюють населені пункти Харківської області й регулярно – місто Харків. Зокрема, Росія регулярно бомбить Куп'янськ.

У середині листопада 2023 року ЗСУ повідомляли, що росіяни хочуть повторно захопити Куп'янськ Харківської області – важливий логістичний центр, через який здійснювали постачання продуктів і боєприпасів для ворожої армії під час минулої окупації. Синєгубов заявив 4 лютого, що сили оборони України готові до будь-якого розвитку подій на куп'янському напрямку.