Окупанти забирають українських дітей на навчання з управління дронами в РФ – Центр нацспротиву при ЗСУ

На збори з навчання управління дронами везуть у РФ приблизно 100 українських дітей віком 14–17 років, зазначили в ЦНС
Фото: depositphotos.com (ілюстративне)

Російські окупанти звозять підлітків із тимчасово захоплених ними територій України на зміну "Юнтех", під час якої їх навчатимуть управління дронами. Про це 13 березня проінформував у Telegram Центр національного спротиву (ЦНС), створений Силами спеціальних операцій ЗСУ.

"На збори везуть близько 100 дітей 14–17 років, які перебувають у лавах "Юнармії". Сама зміна відбудеться у квітні в одному з таборів Краснодарського краю [країни-окупанта РФ]", – вказано в повідомленні.

У ЦНС зазначили, що 9 травня на тимчасово окупованих територіях відбудеться посвята дітей, які вступили до "Юнармії".

"Вступ туди добровільно-примусовий, адже дітей змушують писати заяви, аби "уникнути проблем", – ідеться в повідомленні.

Як вказали в ЦНС, до 9 травня в усіх школах на захоплених територіях Херсонської та Запорізької областей мають створити осередки "Юнармії".

Центр національного спротиву закликав батьків ігнорувати ініціативи російських окупантів.

Контекст:

Українські правозахисники зазначали, що після 2014 року Росія проводила мілітаризацію дітей на окупованих територіях України – у Криму, Луганській і Донецькій областях, зокрема, там проводили так звані військово-патріотичні збори. За даними Генштабу ЗСУ, окупанти змушували жителів окупованих територій Луганської області віддавати дітей віком від шести років у козацько-кадетський корпус для нібито "правильного патріотичного виховання".

2022 року на захоплених територіях України окупанти почали засновувати регіональні загони "Юнармії", вони налаштовують українських дітей проти України й готують до вступу в добровольчі батальйони, повідомив омбудсмен Дмитро Лубінець. "Воєнізований формат виховання має згубний тиск на свідомість дітей, котрі й так постраждали внаслідок збройної агресії та окупації Росії. Ціль окупантів – позбавити дітей можливості виявляти українську ідентичність", – попередив Лубінець.

У Центрі національного спротиву зазначали, що окупанти змушують дітей на захоплених територіях брати участь у кремлівських рухах.

У грудні 2023 року в ЦНС розповіли, що на окупованих територіях загарбники розширюють підготовку підлітків до війни.