Партнери мають ухвалити рішення про передання Україні відсоткових доходів від заморожених активів РФ – Яценюк

Яценюк про активи РФ: Від замороження до конфіскації дуже довга дорога
Фото: Арсеній Яценюк / Facebook

Відсотки із арештованих російських коштів, які становлять щонайменше $3–5 млрд на рік, мають іти в Україну. Про це заявив прем'єр-міністр України у 2014–2016 роках, голова Київського безпекового форуму Арсеній Яценюк в інтерв'ю "Еспресо TV", яке опублікували 19 травня.

Яценюк нагадав, що Київський безпековий форум ініціював звернення за підписом понад 40 світових політичних діячів із закликом конфіскувати російські активи. "Від замороження до конфіскації, як виявилося, дуже довга дорога. І зараз ми фактично тиснемо на наших західних партнерів, щоб було прийнято рішення про конфіскацію, аби передати ці гроші Україні на відбудову", – сказав Яценюк.

Він зазначив, що країна-агресор Росія разом із Китаєм почали тиснути на країни – члени Європейського союзу з тим, щоби не допустити конфіскації цих активів. За словами Яценюка, вони погрожують Європі насамперед тим, що китайці перестануть інвестувати й купувати цінні папери країн – членів ЄС. Зі свого боку Росія шантажує тим, що, за оцінками російської влади, на її території загальний обсяг іноземних інвестицій з боку Заходу – $288 млрд, які вони можуть конфіскувати.

Ситуація стосується не просто конфіскації, а в цілому позиції західного світу стосовно Росії і Китаю, наголосив експрем'єр.

"Зараз іде дуже серйозна війна за те, чи буде взагалі прийняте рішення. На превеликий жаль, так, як справи рухаються, – то дуже довга дорога до цієї конфіскації", – сказав він.

За словами Яценюка, на цьому етапі Україна має хоча б змусити Захід залучити всі заморожені кошти за допомогою такого механізму, який буде заробляти, і зароблені відсотки із арештованих російських грошей мають іти в Україну. 

"Це взагалі хоч якісь спроби відновити міжнародний порядок. І друге – це те, що буде прийнято рішення про передачу Україні процентних доходів від заморожених російських активів", – підкреслив Яценюк.

Контекст:

На Заході заморозили приблизно $300 млрд активів Центробанку РФ. Вважають, що приблизно $190 млрд із них – у Бельгії, де розташований депозитарій Euroclear. Немає точної інформації, скільки російських активів заморожено в кожній країні. За інформацією президентки Європейського центробанку Крістін Лагард, наприклад, у США – $6 млрд.

Країни G7 уже понад рік ведуть дебати, чи можна конфіскувати російські активи, не підриваючи водночас довіри до міжнародної фінансової системи. Проти такого кроку – деякі члени ЄС, які побоюються судових позовів із боку Росії. У Європейському союзі хочуть передати Україні лише прибутки від активів (прем'єр-міністр України Денис Шмигаль оцінював їх у €5–8 млрд лише цьогоріч). У Великобританії запропонували "позичити" Україні всі заморожені російські активи за умови, що якщо Росія виплатить репарації Україні, то заморожені кошти їй повернуть.

Президент України Володимир Зеленський закликав країни Заходу передати Україні всі заморожені активи країни-агресора. Він наголосив, що це історична можливість "змусити державу-терориста заплатити за свій терор".

Очікують, що G7 розробить план використання заморожених російських активів до червневого саміту лідерів організації, повідомило Reuters. Найімовірніше, ітиметься про використання доходів від активів, а не про їхню повну конфіскацію.