Портал про міжнародних спонсорів війни, який вело НАЗК, передали розвідці, він відновив роботу

Зараз на порталі доступна інформація про осіб, причетних до депортації українських дітей, а також про іноземні складники, виявлені в російській зброї
Фото: Головне управління розвідки Міністерства оборони України / Facebook

Головне управління розвідки Міністерства оборони України відновило роботу порталу "Війна & санкції", який розробила команда Національного агентства з питань запобігання корупції на початку повномасштабного вторгнення. На онлайн-платформі розповідають про спонсорів і співучасників російської агресії. Про це 3 червня повідомила пресслужба Ради економічної безпеки України.

Зазначають, що платформа є "цифровою зброєю", викриваючи те, що Росія намагається приховати. Зараз на відновленому порталі доступна інформація про осіб, причетних до депортації українських дітей, а також про іноземні складники, виявлені в російській зброї.

"У найближчому майбутньому онлайн-платформа розшириться, і на ній стануть доступними списки осіб, які є або повинні потрапити під санкції, бази даних щодо творів мистецтва у власності підсанкційних осіб, а також порти й аеропорти, що допомагають російській агресії", – ідеться в повідомленні.

Окрім того, на порталі незабаром з'явиться база даних "Інструменти війни", у якій буде зібрано верстати й інше промислове обладнання іноземних брендів, котре використовують виробники російської зброї, додали в розвідці.

Контекст:

У списку "Міжнародні спонсори війни", який вело НАЗК, станом на березнь 2024 року було 49 іноземних компаній (серед них Leroy Merlin, Bonduelle, Auchan, Metro, Xiaomi, Nestle), які й далі працюють у Росії, попри агресію проти України. На сайті Нацагентства уточнюють, що юридичних наслідків за додавання в перелік міжнародних спонсорів війни не передбачено. "Позначення "міжнародним спонсором війни" є лише репутаційним. Україна не контролює виконання: саме світова спільнота діє як суддя, присяжні й кат", – ідеться на сайті агентства.

Зокрема, сили оборони Естонії відмовилися від закупівлі продукції компаній, доданих в український реєстр. Водночас Австрія блокувала 12-й пакет антиросійських санкцій через визнання "міжнародним спонсором війни" австрійської банківської групи Raiffeisen Bank International, а Угорщина відмовлялася погодити пакет військової допомоги Україні через занесення в реєстр угорського OTP Bank.

19 березня Кабмін України вирішив закрити реєстр "міжнародних спонсорів війни" через скарги іноземних партнерів. Згодом колишній очільник НАЗК Олександр Новіков у коментарі "Главкому" заявив, що санкційний напрям роботи НАЗК, як і сама команда, яка займається цим питанням, можуть перейти до ГУР МО.