Повітряні сили про 48 "Іскандерів" уздовж кордону України: Питання не в кількості пускових установок, а в ракетах

Із вересня окупанти додали ще дві пускові установки "Іскандер" біля кордону України, зазначили в ГУР МО
Фото: Минобороны России / Facebook (ілюстративне)

Країна-агресор РФ розгорнула вздовж кордону України 48 пускових установок ракетного комплексу "Іскандер". Про це в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", опублікованому 21 лютого, повідомив заступник начальника Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України Вадим Скібіцький.

"[Із вересня] додалися ще дві пускові установки. Набагато змінитися не може. Виробництво в них маленьке. 46 було, зараз 48. Додалися дві пускові установки, вони зробили додаткову тактичну групу, яка застосовується для пусків саме балістичних ракет із території Росії", – розповів Скібіцький.

За словами речника Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната, "питання не в кількості пускових установок, які розгорнули" росіяни, а "питання в ракетах".

"Скільки вони їх мають і скільки можуть застосувати. Установка – це одне, ракети – інше", – наголосив Ігнат увечері в ефірі національного телемарафону (транслювали в YouTube каналу "Рада").

Він зазначив, що ГУР "щоразу додає інформацію щодо кількості тих чи інших засобів на зберіганні у противника й кількості їх виготовлення щомісяця".

"Ми бачимо, що противник використав протягом опалювального сезону 2022–2023 років, коли хотів уразити нашу критичну інфраструктуру, – тоді було витрачено величезну кількість ракет. Тільки крилатих – понад 1100, плюс балістичні "Іскандер-М". Тому противник має обмежену кількість цих ракет, не може багато їх використати", – вказав Ігнат.

Речник ПС ЗСУ припустив, що, ймовірно, окупанти шукатимуть якісь шляхи щодо постачання інших ракет.

Зокрема, росіяни вже використали північнокорейські ракети, резюмував Ігнат.

Контекст:

За даними ГУР станом на кінець серпня 2023 року, у РФ на озброєнні є приблизно 270 одиниць балістичних і крилатих ракет "Іскандер".

За даними ПС ЗСУ станом на 31 грудня 2023 року, від початку широкомасштабного вторгнення країни-агресора РФ сили оборони знищили 1709 ракет різних типів, зокрема 62 ракети "Іскандер-К" зі 154, випущених російськими військами по Україні.

Із 1-го до 30 січня Росія випустила по містах України понад 330 ракет різних типів і приблизно 600 ударних безпілотників, заявив 30 січня президент України Володимир Зеленський. Після цього були нові атаки окупантів.