Президент Латвії про заяву папи римського: Не можна капітулювати перед злом

Рінкевичс: Потрібно боротися, щоби зло підняло білий прапор
Фото: ЕРА

Президент Латвії Едгарс Рінкевичс на тлі закликів папи римського до переговорів між Україною і країною-агресором РФ 10 березня в соцмережі Х заявив, що зло має зазнати поразки у цій війні.

"Мій недільний ранковий висновок: не можна капітулювати перед обличчям зла, треба боротися з ним і перемогти його, щоб зло підняло білий прапор і капітулювало", – написав Рінкевичс.

Папа римський Франциск в опублікованому 9 березня інтерв'ю RSI, говорячи про війну в Україні, заявив, що стороні, яка програє, треба "мати сміливість підняти "білий прапор", щоб вести переговори". Водночас він не назвав прямо сторони, яка, на його думку, програє. А як імовірного посередника між Україною і РФ назвав Туреччину.

У Ватикані після резонансу, який викликало інтерв'ю, наголосили, що Франциск не просив Україну здатися.

Контекст:

Ватикан засуджує війну Росії проти України Папа римський на тлі масового військового вторгнення РФ закликав 13 березня 2022 року припинити вбивства невинних людей в Україні, зосередитися на діалозі і відкрити гуманітарні коридори. Франциск неодноразово закликав зупинити вогонь.

Туреччина активно пропонує послуги посередника в переговорах між Україною та Росією й надає дипломатичну підтримку. Президент країни Реджеп Ердоган пропонував організувати зустріч президентів України і країни-агресора Росії, Володимира Зеленського й Володимира Путіна ще в листопаді 2021 року, до повномасштабного вторгнення російських військ в Україну.

30 вересня 2022 року Зеленський сказав, що Україна хоче досягти домовленості з РФ, але з нинішнім президентом країни-агресора Путіним це неможливо. "Він не знає, що таке гідність і чесність. Тому ми готові до діалогу з Росією, але вже з іншим президентом", – сказав Зеленський. У жовтні він ввів у дію рішення РНБО, у якому офіційно констатували "неможливість проведення переговорів із Путіним".

Україна в листопаді 2022 року презентувала свою формулу миру, яка містить 10 пунктів. Одним із головних її положень є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів.

19 вересня 2023 року під час виступу на 78-й сесії Генасамблеї ООН у Нью-Йорку Ердоган зазначав, що Туреччина "активізує зусилля для припинення війни" завдяки дипломатії та діалогу на основі незалежності і територіальної цілісності України.

4 жовтня Зеленський заявив, що припинення війни суперечить бажанням Путіна.