Росіяни намагаються змінити етнічний склад окупованого Бердянська, заманюючи жителів Кавказу й Далекого Сходу – міська адміністрація

У Бердянську до захоплення ворогом проживало понад 100 тис. жителів
Фото: ЕРА

Тимчасово окупований росіянами Бердянськ Запорізької області "заполонили" військові й цивільні з країни-агресора Росії. Про це в Telegram повідомила 15 лютого начальниця міської військової адміністрації Вікторія Галіціна.

"Влада РФ намагається змінити "етнічний склад" населення Бердянська. Із початку повномасштабної війни й окупації півдня України з Бердянська виїхало понад 50% мешканців. Проте місто не виглядає порожнім – замість місцевих жителів його заполонили російські військові й гастарбайтери, які приїхали в пошуках "кращого життя". Серед них чимало представників Кавказу, Уралу, Зауралля, Далекого Сходу тощо", – написала вона.

За даними міської військової адміністрації, росіян "заманюють" у Бердянськ робочими місцями, "вигідними" умовами й "новими можливостями" тимчасово окупованих територій (ТОТ).

"Напередодні рашистська влада повідомила, що кремлівський диктатор [Володимир] Путін вимагає впровадити систему пільгового іпотечного кредитування й на захоплену частину Запорізької області. Таким чином, окупанти планують не просто надати тимчасове житло заробітчанам, але і змусити їх залишитися на ТОТ. Зважаючи на те, що до Бердянська на звичайну роботу приїжджають мешканці переважно бідних регіонів РФ, пільговий кредит для них – чи не єдина можливість отримати власне житло", – пояснила Галіціна.

Вона вважає, що російські окупанти хочуть повторити в Бердянську "донецький сценарій", коли штучно збільшують відсоток "російського", щоб складалося враження про "масову підтримку" російського режиму на тимчасово окупованих територіях України.

Контекст:

Після початку широкомасштабної війни проти України 24 лютого 2022 року російські війська захопили частину Запорізької області, з великими містами Бердянськ і Мелітополь включно.

У Бердянську до захоплення окупантами проживало приблизно 115 тис. жителів.