Російський генерал, який наказав підірвати Каховську ГЕС, дістав підозру, йому загрожує довічне – СБУ

У СБУ розповіли про наслідки підриву росіянами дамби ГЕС
Фото: Телеканал "Рада" / Facebook

Російському генерал-полковнику Олегові Макаревичу за наказ підірвати Каховську ГЕС оголосили підозру в порушенні законів і звичаїв війни, поєднаним з умисним убивством. Про це 6 червня поінформувала в Telegram Служба безпеки України.

"Слідчі Служби безпеки і співробітники Офісу генпрокурора зібрали доказову базу на генерал-полковника, командувача угруповання військ "Днепр" збройних сил РФ Олега Макаревича. За матеріалами справи, цей воєначальник віддав наказ на підрив дамби Каховської гідроелектростанції в ніч з 5-го на 6 червня 2023 року", – ідеться в повідомленні.

У СБУ зазначили, що внаслідок цього злочину було повністю знищено об’єкти критичної інфраструктури, загинуло щонайменше 35 людей, затоплено 46 населених пунктів у Херсонській області й підтоплено 20 населених пунктів у Миколаївській області.

Також через підрив дамби було частково припинено водопостачання Херсонської, Миколаївської та Дніпропетровської областей, тимчасово окупованого Криму, а ще це "створило загрозу для технічного обслуговування Запорізької АЕС".

"За матеріалами СБУ Олегу Макаревичу повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів і звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством, учинене за попередньою змовою групою осіб). Йому загрожує довічне позбавлення волі", – наголосили в СБУ.

Контекст:

Рік тому, у ніч проти 6 червня 2023 року, війська країни-агресора РФ підірвали Каховську ГЕС. В "Укргідроенерго" заявили, що станцію неможливо відновити. Зруйновано дамбу Каховського водосховища, стався неконтрольований паводок, затопило тисячі будинків – переважно в Херсонській області й частково в Миколаївській.

Підрив дамби призвів до екологічної катастрофи. Зокрема, у Каховському водосховищі загинула практично вся риба.

У день руйнування станції гендиректор "Укргідроенерго" Ігор Сирота заявляв, що на будівництво нової станції потрібно від $800 млн до $1 млрд. Окрім ГЕС, також потрібно буде будувати мостові й залізничні переходи, які також зруйновано, додав Сирота. "Якщо працювати 24/7, на це піде п'ять років. І ми будемо це робити", – наголошував він. 18 липня 2023 року Кабмін підтримав проєкт відновлення Каховської ГЕС.

У жовтні Кабмін і ООН вирішили, що руйнування дамби Каховської ГЕС завдало Україні збитків майже на $14 млрд.

6 червня 2024 року "Укргідроенерго" повідомила, що розпочала процедуру інвестиційного арбітражу з країною-агресором Росією для відшкодування окупантами збитків за знищення Каховської гідроелектростанції. Сирота зазначив, що в позові йдеться про $2,5 млрд, у цю суму входить компенсація втраченої вигоди й вартість відновлення ГЕС.