СБУ на гарячому затримала співробітницю харківського університету, яка вночі проводила для окупантів дорозвідку прифронтової місцевості

Підозрювана перебуває під вартою без права внесення застави. Їй загрожує довічне ув'язнення
Фото: ssu.gov.ua

Контррозвідка Служби безпеки України провела спецоперацію в Харківській області, унаслідок якої на гарячому затримала співробітницю харківського університету. Про це 28 лютого повідомила пресслужба СБУ.

"Зловмисниця вночі проводила дорозвідку прифронтової місцевості Балаклійського району, де намагалася виявити і сфотографувати можливі локації ЗСУ. У зоні особливої уваги агресора були місця базування ППО, фортифікаційних споруд, блокпостів і бронетехніки українських військ. Також ворога цікавили маршрути руху українського озброєння в напрямку Куп'янська. Для збору розвідданих російська агентка на власному авто об'їжджала прифронтову територію області і приховано фотографувала локації сил оборони. Отримані відомості вона через месенджер передавала "зв'язковому" російських спецслужб. Ним виявився росіянин, бойовик окупаційних угруповань Південного військового округу країни-агресора, який воює під Куп’янськом", – ідеться в повідомленні.

За даними слідства, інженерка одного з технічних вишів регіону допомагала окупантам дістати дані про оборону Харкова, "зливаючи" інформацію адміністраторові російського Telegram-каналу, створеного у грудні 2022 року для збирання розвідданих про підрозділи ЗСУ.

"Інформація була потрібна загарбникам для планування й підготовки бойових і диверсійно-розвідувальних операцій на території регіону. Як установило розслідування, посадовиця університету розпочала співпрацю з окупантами ще на початку повномасштабного вторгнення Росії. "До уваги" спецслужб РФ вона потрапила як ідеологічна прихильниця рашизму, яка в розмовах зі знайомими вихваляла Кремль і виправдовувала ракетні удари по Україні", – зазначили у СБУ.

Слідчі Служби безпеки повідомили фігурантку про підозру за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про спрямування, переміщення зброї, озброєння і бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ). Правоохоронці розглядають варіант додаткової кваліфікації її дій за фактами державної зради і виправдання збройної агресії РФ.

Підозрювана перебуває під вартою без права внесення застави. Їй загрожує довічне ув'язнення.