СБУ оголосила підозру помічникові Путіна й ректорові інституту МЗС РФ, які видали підручник для школярів із фальсифікованою історією України

Мединський у співавторстві написав підручник, у якому виправдовують російську агресію
Фото: medinskiy.ru

Служба безпеки України повідомила про підозру у фальсифікації української історії помічника нелегітимного президента країни-агресора РФ Володимира Путіна Володимира Мединського й ректора інституту міжнародних відносин міністерства закордонних справ РФ Анатолія Торкунова. Про це поінформувала пресслужба СБУ 6 червня.

За даними слідства, обидва фігуранти є співавторами російського "підручника з історії для учнів 11-х класів". Це видання – обов'язковий елемент навчальної програми у школах РФ і на тимчасово окупованій території України.

У книжці повністю сфальсифіковані історичні події щодо становлення української державності, зазначили в СБУ. Окрім того, на сторінках цього видання автори виправдовують війну Росії проти України й воєнні злочини росіян.

У підручнику, випущеному 2023 року, процес окупації української території висвітлюється як "звільнення", "від'єднання" від України й "приєднання" до Росії у винятково позитивному світлі, уточнила пресслужба Офісу генерального прокурора України. У підручнику йдеться про "відновлення історичної справедливості" й "повернення в єдину країну". Автори зробили акцент на нібито на мовній, культурній та ідеологічній несумісності й нерівності жителів різних регіонів України, зокрема йдеться про "привілейоване" становище вихідців із Західної України й "штучність" сучасної української мови.

У підручнику використовують мовні засоби, які спрямовані на формування в учнів упевненості в тому, що саме Україна винна в розпочатих проти неї воєнних діях із боку РФ, і культивують ідеї щодо доцільності й правильності ведення Росією війни проти України, ідеться в повідомленні. В Офісі генпрокурора зазначили, що в такий спосіб підозрювані сприяють вищому військово-політичному керівництву РФ у знищенні української ідентичності в дітей і підлітків шкільного віку на тимчасово окупованих територіях України.

Окрім того, Мединський і Торкунов є частими гостями в ефірах російських ЗМІ, де виступають на підтримку повномасштабного вторгнення РФ, розповіли в СБУ. Експертиза підтвердила факти підривної діяльності фігурантів.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ заочно повідомили Мединського й Торкунова про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України – ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) та ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 436-2 КК України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

Контекст:

За даними Офісу генпрокурора, від початку повномасштабного вторгнення РФ зафіксовано 17 633 злочини проти національної безпеки України, зокрема 3250 – посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.

У магістральній справі щодо агресії РФ – 696 підозрюваних, серед яких представники вищого військово-політичного керівництва РФ.