СБУ заявила про затримання працівника Київської ОВА, який хотів шпигувати за десантниками під виглядом капелана

За даними контррозвідки СБУ, чоловік планував шпигувати за десантниками під виглядом капелана
Фото: ssu.gov.ua

Військова контррозвідка Служби безпеки України заявила про викриття співробітника Київської ОВА на співпраці з російською розвідкою. Про це повідомив прессцентр СБУ 28 березня.

За даними слідства, воєнна розвідка РФ хотіла "завести" свого агента у штаб командування Десантно-штурмових військ ЗСУ. Для цієї роботи ГРУ дистанційно завербувало головного спеціаліста одного з департаментів Київської обласної військової адміністрації.

Як повідомили в СБУ, завданням російського агента було долучитися до однієї з бойових бригад ДШВ, щоб шпигувати за місцями її базування і переміщення в напрямку передової. Він мав встановити довірливі стосунки з військовими і командуванням, видаючи себе за капелана, збирати інформацію про озброєння, робочі плани та бойові операції десантників.

"Щоб видавати себе за капелана, киянин зробив собі фальшиву довідку про нібито належність до парафіян однієї з конфесій. До цього російська спецслужба давала йому випробувальні завдання ще під час його роботи у військовій адміністрації. Комунікацію з агресором він підтримував через анонімний чат у месенджері", – ідеться в повідомленні. 

Фото: ssu.gov.ua

Однак, підкреслили у прессцентрі, співробітники СБУ "викрили "крота", встановили його російських кураторів і задокументували їхню розвідувальну активність".

Чоловіка затримали, коли він проходив співбесіди у штабі командування українських десантників щодо зарахування до лав ЗСУ. У нього вилучили мобільний телефон із доказами його листування з російським ГРУ. 

Фігуранта повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Начальник Київської ОВА Руслан Кравченко зазначив, що обласна адміністрація максимально сприяла правоохоронцям у затриманні підозрюваного у шпигунстві, повідомила пресслужба КОВА. 

За словами Кравченка, чоловік, якого затримала СБУ, певний час працював в одному з департаментів адміністрації. Його поведінка здалася дивною колегам. Про підозрілі дії посадовця сповістили Службу безпеки, зазначив очільник КОВА.