СБУ запобігла серії ракетно-дронових ударів окупантів по військовій і критичній інфраструктурі Рівненської області

Затриманому загрожує довічне ув'язнення
Фото: Служба безпеки України / Telegram

Служба безпеки України запобігла серії ракетно-дронових ударів країни-агресора РФ по військовій і критичній інфраструктурі Рівненської області. Про це 13 травня в Telegram повідомила пресслужба СБУ.

"У результаті спецоперації в обласному центрі затримано агента ФСБ, який готував координати для ворожої атаки. Перебуваючи за кермом власного авто, він об'їжджав місто й одночасно фіксував на камеру мобільного телефона можливі локації сил оборони. У такий спосіб фігурант сподівався розвідати місця розташування потенційних цілей, у тому числі військових шпиталів", – ідеться в повідомленні.

Співробітники СБУ завчасно дістали інформацію про розвідувальну активність підозрюваного. Це дало змогу убезпечити пункти дислокації сил оборони й на гарячому затримати фігуранта, коли він проводив дорозвідку поблизу українських військових. В автомобілі затриманого, уродженця тимчасово захопленого Криму, вилучили гаджет, на який він приховано знімав військові об'єкти сил оборони.

"Він уже тривалий час проживав у Рівному, де займався міжнародними перевезеннями комерційних вантажів. До початку повномасштабної війни чоловік регулярно відвідував український півострів, де залишилися його родичі. Під час однієї з таких поїздок фігуранта завербувала співробітниця окупаційного управління ФСБ у Криму й Севастополі. Після 24 лютого 2022 року вона дистанційно "активувала" свого агента для проведення розвідувально-підривної діяльності на користь РФ. Крім наведення російських ракет на територію Рівненщини, він також відслідковував рух військових колон із важкою технікою ЗСУ по автотрасах західного регіону", – зазначили в СБУ.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманого про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Фігурант перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув'язнення.