"Щонайменше одна система ППО наказала довго жити". Андрющенко розповів про приліт під Маріуполем

Маріупольський спротив з'ясував деталі прильоту в Донецькій області
Фото: EPA (архів)

Російські військові втратили щонайменше одну систему ППО внаслідок прильоту поблизу села Кременівка Донецької області. Про це радник мера тимчасово окупованого Маріуполя Донецької області Петро Андрющенко повідомив 6 лютого в Telegram.

"Отримали підтвердження щодо вибуху в Кременівці. "Бавовна". Щонайменше одна система ППО наказала довго жити", – написав він, відзначивши чергову успішну роботу ЗСУ і сил маріупольського спротиву.

Одразу після вибуху, за даними Андрющенка, окупанти оточили територію броньованими автомобілями, зафіксували сильне задимлення.

"За інформацією наших джерел, тут базувалися підрозділи ППО окупанта (системно, але не постійно) і підрозділи мотопіхоти. Далі буде. Точно", – заявив радник мера Маріуполя.

Сили оборони України на момент публікації новини не коментували інформації про вибух у Кременівці.

Контекст:

Російські війська оточили Маріуполь у перші дні повномасштабного вторгнення РФ в Україну, яке розпочалося 24 лютого 2022 року. З початку березня місто було у блокаді, з другої половини травня – в окупації.

У Маріуполі на початку серпня залишалося приблизно 130 тис. осіб. До повномасштабного вторгнення у місті проживало 530 тис. Офіційно зафіксовано загибель 11,3 тис. жителів міста, але захисники Маріуполя й українські правоохоронці впевнені, що кількість загиблих мирних жителів у рази більша.

Через Маріуполь окупанти регулярно перекидають техніку й живу силу з території РФ на донецький і запорізький напрямки. У самому місті базуються мобілізовані росіяни, повідомляв Андрющенко. 

У червні – серпні 2023 року у зв'язку з активізацією бойових дій інтенсивність перекидання військ РФ через Маріуполь зросла, а кількість окупантів у місті й околицях збільшилася до 40 тис. військовослужбовців. Окрім того, окупанти почали рити окопи на межі житлової забудови міста й укріплювати свої військові бази. У січні 2024 року кількість окупантів у Маріуполі й районі, за оцінками Андрющенка, зросла ще на 10 тис. військових.