"Цифри можуть бути значно більшими". За даними омбудсмена, від початку повномасштабного вторгнення РФ зникло безвісти 37 тис. українців

Повернути додому вдалося лише 147 мирних жителів, яких вважали зниклими безвісти – Лубінець
Фото: Омбудсман Лубінець Дмитро / Telegram

Унаслідок російської агресії в Україні зниклими безвісти вважають приблизно 37 тис. осіб. Про це уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець повідомив 16 квітня в Telegram.

За його словами, це діти, цивільні й військові.

"Ці цифри можуть бути значно більшими", – сказав Лубінець на організованому його офісом заході "Цивільні в незаконному утриманні Росією: спільні кроки влади та громадянського суспільства для їхнього звільнення".

Він наголосив, що РФ викрадає цивільних на українській території ще з 2014 року. Ситуація значно загострилася під час повномасштабного вторгнення. Україна верифікувала орієнтовно 1,7 тис. осіб, яких незаконно затримала країна-агресор. Вони зазнають різних форм насильства, повернути додому вдалося лише 147 цивільних, додав він.

Контекст:

Від початку повномасштабної війни Національна поліція України зафіксувала повідомлення про зникнення безвісти 51 тис. громадян. Про це заступник голови Нацполіції Максим Цуцкірідзе повідомив в інтерв'ю, опублікованому 13 лютого "Цензор.НЕТ". "35% знайшли живими. Інші – а це як військові, так і цивільні, – поки що перебувають незрозуміло де. Звичайно, слідчі дії, якщо йдеться про військових і цивільних, які зникли за особливих обставин, трохи відрізнятимуться, але це в обох випадках буде повний комплекс", – сказав він.

19 лютого Міжнародний комітет Червоного Хреста заявив, що з'ясовує долю 23 тис. осіб, які зникли під час війни країни-агресора Росії проти України.