У Донецьку приліт у ресторан, бойовики заявляють про загиблих і поранених. ЗМІ пишуть, що там святкували 10-ліття "ДНР"

Удар припав по ресторану й парковці
Фото: Донецкое агентство новостей / Telegram

Удень 11 травня в окупованому Донецьку сталися вибухи, зруйновано будівлю ресторану. Фото й відео опублікували місцеві Telegram-канали і російські ЗМІ, окупаційна влада заявляє про обстріл із боку ЗСУ.

Пропагандистське держагентство "РИА Новости" повідомило, що удару зазнав Ленінський район Донецька, де готували автопробіг на честь 10-річчя "ДНР".

Telegram-канал "Типичный Донецк" пише, що приліт був у ресторан Paradise.

Ватажок бойовиків "ДНР" Денис Пушилін заявив, що внаслідок прямого влучання в ресторан загинуло троє людей, також є восьмеро постраждалих. Він стверджує, що серед поранених є 12-річна дівчинка.

За словами Пушиліна, ресторан розташований у Кіровському районі Донецька, а влучили по ньому нібито ракетою HIMARS. Пошкоджено і недобудову, яка стоїть поруч.

"Типичный Донецк" зазначає, що удари припали недалеко від того місця, де мав початися автопробіг на честь утворення терористичної організації "ДНР". Після обстрілу його скасували. Судячи з відео, парковка, де збиралися учасники, розташована неподалік ресторанного комплексу.

Журналіст Денис Казанський пише, що приліт був "по місцю збору бойовиків "ДНР", які зібралися, щоб відзначити 10 років проголошення "ДНР".

Telegram-канал Astra опублікував відео частини ефіру пропагандистського каналу WARGONZO, куди потрапив момент вибуху. Кореспондентка проєкту брала інтерв'ю в учасників автопробігу, запитувала, чи брали вони участь 10 років тому в "референдумі".

Знімальна група пропагандистського каналу Mash також потрапила під обстріл.

"...бєйші прильоти, ми не знаємо, куди ховатися, ми всі в магазині в ах...ї. Сховища немає, бл...ть", – каже на записі кореспондентка прокремлівського каналу.

Контекст:

24 лютого 2022 року Росія вторглася в Україну, розпочавши повномасштабний етап війни. Фактично РФ розв'язала війну проти України у 2014 році, коли після Революції гідності вона незаконно анексувала Крим та окупувала частину Донецької й Луганської областей.

Донецьк під російською окупацією – із 2014 року, бойовики "ДНР" оголосили його своєю столицею.