У травні Німеччина передасть Україні нову систему IRIS-T – посол ФРН

До кінця травня в Україну приїде одна нова система IRIS-T, пообіцяв посол ФРН
Фото: wikipedia.org (ілюстративне)

В Україну у травні прибуде з Німеччини нова система протиповітряної оборони IRIS-T. Про це посол Німеччини Мартін Єгер заявив 13 травня в ефірі національного телемарафону, його транслював у YouTube канал "Рада".

За словами посла, підтримка України розвиватиметься з огляду на потреби країни. Зараз Німеччина бачить найбільшу потребу України у системах протиповітряної оборони.

"Ми допомагаємо [Україні] у відновленні енергетичної інфраструктури з огляду на зиму, але якщо не буде ППО, то, звичайно, буде дуже важко відбивати майбутні атаки", – повідомив він.

Посол наголосив, що Німеччина вирішила допомагати Україні ще більше, ніж робила це досі, у секторі ППО. Єгер звернув увагу, що його країна вже має зобов'язання у цій сфері перед НАТО і 25% їхніх систем Patriot будуть в Україні.

"Немає жодної іншої такої країни у світі, яка стільки віддає", – сказав Єгер.

Він додав, що, крім систем Patriot, ФРН допомагає Україні системами IRIS-T.

"Уже деякі системи тут є. І зараз у травні прибуде ще одна система. Окрім того, ми обіцяли Україні, що ми цьогоріч, наступного, і ще 2026 року постачатимемо ще такі системи. Тобто ми послідовно працюємо над розширенням ППО", – підсумував він.

Керівник збройової компанії Diehl Defense, виробника ЗРК IRIS-T SLM, Гельмут Раух заявив 18 квітня, що Україна отримає додаткові системи. Він уточнив, що три IRIS-T уже в Україні, і ще більше передадуть цього року. "Наступна – всього за кілька тижнів", – сказав він.

Контекст:

Про доправлення першої німецької системи ППО IRIS-T в Україну стало відомо у жовтні 2022 року. Тоді йшлося про чотири такі системи для України.

4 січня 2024 року уряд Німеччини прозвітував про надану Україні допомогу, у списку було чотири IRIS-T.

13 квітня президент України Володимир Зеленський заявив, що Німеччина може передати Україні ще одну систему IRIS-T.