Україна не зможе виграти цю війну лише на полі бою, переговори можливі 2025 року – ГУР

Скібіцький: Ми хочемо жити. Але результат війни залежить не тільки від нас
Фото: mediacenter.org.ua

Навіть якби Україні вдалося відкинути російські війська назад до кордонів країни, що бачиться дедалі віддаленішою перспективою, це не закінчило б війни, розв'язаної Росією. Про це представник Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький заявив в інтерв'ю The Economist, опублікованому 2 травня.

Скібіцький зазначив, що зараз обидві сторони намагаються зайняти "вигідну позицію" перед потенційними переговорами. Але реальні змістовні переговори можуть розпочатися не раніше за другу половину 2025 року, прогнозує він.

До того часу Росія, за словами розвідника, зіткнеться із серйозними "зустрічними вітрами". Російські військові виробничі потужності розширили, але вони досягнуть плато на початку 2026 року через брак матеріалів та інженерів, вважає Скібіцький.

Він додав, що обидві сторони можуть зрештою зіткнутися із браком зброї. Але, якщо "нічого не зміниться в інших аспектах", зброя закінчиться в України раніше, ніж у країни-окупанта, сказав представник ГУР.

Зокрема, за словами Скібіцького, питання полягає в тому, чи віддячить Європа Україні за стримування російської агресії, залишивши її "у грі". Він наголосив, що українці й далі боротимуться, оскільки в них немає вибору. "Ми хочемо жити. Але результат війни залежить не тільки від нас", – підсумував розвідник.

Контекст:

Країна-агресор РФ веде війну проти України з 2014 року. Зараз вона контролює приблизно 26% території України

Президент України Володимир Зеленський неодноразово заявляв, що мета України – не лише перемогти у війні з Росією, але й не програти країни. "Україна має обов'язково реалізувати свій історичний шанс на розвиток, який був здобутий сміливістю наших людей, усього нашого народу", – сказав він. Президент України зазначив, що ніхто поки не може назвати точну дату перемоги.

Видання The Economist у листопаді 2023 року писало, що західні чиновники дедалі частіше говорять про те, що війна може затягнутися ще на п'ять років у ситуації, коли ні РФ, ні Україна не готові поступитися, але й вийти з глухого кута теж не здатні. Водночас, за оцінкою The Wall Street Journal, українським силам потрібне відновлення, і Україна не зможе організувати новий серйозний контрнаступ до 2025 року.

За даними української військової розвідки, РФ станом на грудень 2023 року не мала планів вести війну проти України 2025 року. Водночас у ГУР припустили, що ці плани до кінця 2024-го можуть підкоригувати. Начальник ГУР МО України Кирило Буданов вважає, що необхідні для ведення війни ресурси (крім живої сили) у РФ виснажуються. За його прогнозами, "російська економіка протримається лише до 2025 року, потік зброї вичерпається 2026 року".