Українська розвідка розповіла про запаси й динаміку поповнення Росією ракет "Циркон", "Онікс", "Калібр" та Х-69

Росія виробляє до 40 "Калібрів" на місяць, зазначають у ГУР. На фото – пуск цієї ракети у 2017 році
Фото: Минобороны России / Facebook (архів)

Станом на кінець квітня на озброєнні армії країни-окупанта Росії є сотні крилатих ракет "Калібр" та "Онікс", а також десятки гіперзвукових ракет "Циркон" і керованих ракет Х-69. Про це 1 травня повідомили на запит "АрміяInform" у Головному управлінні розвідки (ГУР) Міністерства оборони України.

"Цирконів" (ракета 3М22) у росіян приблизно 40, а темпи їх виробництва – до 10 на місяць.

"Оніксів" (ракети 3M55 і 3М55М) – 400 одиниць. За даними ГУР, за місяць країна-агресор виробляє ще до 10 одиниць.

"Калібрів" (ракета 3М14) окупанти мають приблизно 270 за темпів виробництва 30–40 на місяць.

Керованих авіаційних ракет Х-69 ворог має 45 одиниць і ще від однієї до трьох одиниць виробляє на місяць.

Контекст:

3 квітня президент України Володимир Зеленський заявив, що лише за березень цього року російські окупанти застосували проти України понад 400 ракет різних типів, більше ніж 600 ударних безпілотників Shahed і понад 3 тис. керованих авіабомб. Від початку року, за його даними, Росія випустила по Україні майже 1 тис. ракет, приблизно 2,8 тис. Shahed і орієнтовно 7 тис. керованих авіабомб. Після цього були нові атаки.

Служба безпеки України 29 квітня заявила, що оголосила підозру в підготовці й веденні агресивної війни проти України гендиректору російської компанії "Дослідне конструкторське бюро "Новатор" Фаріду Абдрахманову. Ця компанія виробляє "Калібри". У червні 2023 року ГУР повідомляло, що Росія збільшила обсяги виробництва ракет "Калібр" у три-чотири рази.

"Циркони" окупанти запускали по Україні кілька разів. Зокрема, це було, за даними ЗМІ, 7 лютого і 25 березня, обидва рази росіяни били по Києву. Ракети "Циркон", якими країна-агресор РФ атакувала Київ, не виконують своїх бойових завдань, не влучають у ціль і мають бойову частину вагою всього 40 кг, заявив 27 березня керівник лабораторії військових досліджень Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Андрій Кульчицький.

Ракети "Онікс" ворог застосовував для ударів по Одеській області, а Х-69 – по Трипільській ТЕС у Київській області.