"Уночі прилетіла ракета. Загинули батьки знайомої". Історія 16-річного Данила зі Слов'янська в музеї "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова

Данило зі Слов'янська: 2014 рік я не дуже пам'ятаю, ще маленький був. Пам'ятаю, що ми у підвалі сиділи й гучні вибухи були
Фото надала команда Фонду Ріната Ахметова

16-річний Данило зі Слов'янська Донецької області розповів свою історію музею "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова під час проходження психологічної реабілітації, відпочинку та відновлення у межах проєкту "Рінат Ахметов – дітям. Мирний відпочинок дітям України" у дитячому таборі на Закарпатті. Розповідь підлітка опублікували на сайті музею.

"Данилові – 16, і війна торкнулася його життя вже двічі. Коли хлопцеві було шість років, він потрапив під обстріли у Слов'янську. У 2022 році все повторилося", – ідеться у пресрелізі, наданому інтернет-виданню "ГОРДОН" командою Фонду.

За словами підлітка, те, що відбувалося 10 років тому, він пам'ятає погано.

"2014 рік я не дуже пам'ятаю, ще маленький був. Пам'ятаю, що ми у підвалі сиділи й гучні вибухи були. Потім до бабусі поїхали, у нас не було бомбосховища, а в неї був льох", – розповів він.

На початку повномасштабного вторгнення сім'ї довелося повторити цей шлях – знову перебратися до бабусі й ховатися у тому самому льосі. Чекати й боятися за життя, адже гучні звуки вибухів ззовні лунали постійно.

"Уночі на сусідній вулиці сталися вибухи. Прилетіла ракета. Загинули батьки моєї знайомої, її брата уламками покрило. Ще один приліт був, на залізничний вокзал. Теж звук страшний…" – поділився спогадами підліток.

Після цього обстрілу сім'я вирішила виїхати з міста.

Контекст:

Майже 5 тис. постраждалих від війни дітей було надано відпочинок, оздоровлення та психологічну допомогу в дитячому таборі на Закарпатті в межах проєкту "Мирний відпочинок дітям України" у форматі змін "Блогер Кемп".

Архів музею "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова, який збирає історії мирних жителів України про війну від першої особи, містить уже понад 100 тис. історій. Розкажіть свою на порталі музею або на безплатній гарячій лінії Фонду: 0 (800) 509 001.