Уряд продовжив на три місяці відтермінування від мобілізації

Кабінет Міністрів України продовжив дію відтермінування від мобілізації ще на два місяці для працівників, яких забронювало Мінекономіки
Фото: depositphotos.com

Кабінет Міністрів України на засіданні 4 червня вніс зміни до постанови від 7 травня, яка передбачає продовження строку дії відтермінування від призову на військову службу під час мобілізації. Про це представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук повідомив у Telegram.

"Передбачено продовження строків дії відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації, наданих військовозобовʼязаним відповідними рішеннями Міністерства економіки", – зазначив Мельничук.

Отже, бронювання автоматично продовжено на три місяці, а не на один, як було раніше.

Однак це стосуватиметься тих громадян, у яких строк дії відтермінування не закінчився станом на 7 травня.

Перед цим уряд продовжив відтермінування від мобілізації на місяць на початку травня. Тоді в Мінекономіки це рішення пояснювали тим, що Кабмін напрацьовує зміни до процедури бронювання і в перехідний період це допоможе "запобігти зупинці критично важливих для економіки підприємств та з метою забезпечення потреб оборони та населення".

Контекст:

27 січня 2023 року Кабмін затвердив новий порядок бронювання підприємствами своїх працівників в умовах воєнного стану. Він передбачає відтермінування від мобілізації для 50% і більше держслужбовців та працівників важливих для країни підприємств. 

У березні 2024 року прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявляв, що Кабмін напрацьовує "більш справедливий" підхід до бронювання військовозобов'язаних з урахуванням рівня заробітних плат, податкового навантаження і впливу на економіку.

Розроблення "справедливого механізму" бронювання працівників підприємств, які підпадають під військовий призов, анонсував і президент Володимир Зеленський.

У Кабінеті Міністрів України розробляли ідею бронювати від мобілізації українців, які сплачують у бюджет у вигляді податків не менше ніж 6 тис. грн на місяць, повідомляв заступник міністра цифрової трансформації з розвитку ІТ Олександр Борняков.

8 травня голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що зараз розглядають дві моделі економічного бронювання, одна з них передбачає сплату податку із зарплати 35 тис. грн, друга – це квотне бронювання по галузях.