В Україні створять додатковий табір для полонених окупантів – ГУР МО

У ГУР розповіли про плани відкрити нове місце тримання полонених
Фото: EPA

В Україні планують незабаром відкрити додатковий табір для російських військовополонених. Про це представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов сказав 12 травня в ефірі національного телемарафону, відео опублікував канал "Ми – Україна".

"Враховуючи масштаб ситуації, у якій знаходиться російське угруповання, їхніх втрат, і майбутніх у тому числі, прийнято рішення скоріше відкрити додаткове місце утримання, додатковий табір для російських військовополонених в Україні. Скоро буде ця інформація публічною й офіційною", – сказав Юсов.

Він закликав росіян, які воюють на харківському напрямку, переходити на бік України або здаватися в полон. Юсов запевнив, що Україна дотримується Женевських конвенцій і міжнародного гуманітарного права і гарантує полоненим безпеку.

Контекст:

Росія повномасштабно вторглася в Україну 24 лютого 2022 року.

Влада України не озвучує точної кількості взятих у полон російських військових. У розвідці України заявляли наприкінці лютого 2023 року, що РФ утримує більшу кількість полонених, ніж Україна – російських окупантів, зокрема через те, що приблизно 40% українців, яких захопили, – цивільні люди.

3 березня 2023 року в Мін'юсті України повідомили, що на місяць держава Україна витрачає на утримання одного російського військовополоненого приблизно 10 тис. грн – "з урахуванням забезпечення табору, із податками, зарплатами, комунальними витратами".