Від модернізованих радянських БМП до Abrams і Leopard. З початку повномасштабної війни Міноборони допустило до експлуатації в ЗСУ майже 40 зразків бронетехніки

Україна має на озброєнні, зокрема, танки Leopard
Скріншот: 47 окрема механізована бригада / Facebook

Від початку повномасштабного вторгнення РФ Міноборони України кодифікувало й допустило до експлуатації в підрозділах ЗСУ майже 40 зразків бронетехніки іноземного й вітчизняного виробництва. Про це повідомила 25 червня пресслужба українського оборонного відомства.

Український парк бойової броньованої гусеничної й колісної техніки поповнили зразки бронемашин виробництва понад 10 країн світу. Серед них США, Німеччина, Швеція, Великобританія, Франція, Італія, Норвегія тощо. 

Щодо іноземної техніки, ідеться про такі машини, як танки Abrams, Leopard, Challenger, легкий танк AMX-10 RC, бойові машини піхоти M2 Bradley, CV90, гусеничні бронетранспортери M113 у різних модифікаціях, колісні БТР M1126 Stryker, Rosomak, Puma тощо.

"У силах оборони відзначають, що західні зразки бронетехніки вирізняються підвищеним захистом екіпажу, надійністю двигунів, хорошими ходовими характеристиками й високою точністю озброєння. Це надає перевагу у протистоянні з ворогом. Наприклад, екіпаж бойової машини піхоти M2 Bradley однієї з бойових бригад Сухопутних військ ЗСУ влучним вогнем автоматичної 25 мм гармати М242 Bushmaster вивів із ладу танк російських окупантів Т-90 у бою під Авдіївкою", – нагадали в Міноборони. 

Серед кодифікованих зразків бронетехніки є також продукція українських оборонних підприємств, зокрема модернізовані версії радянських БМП і БТР, зазначили у відомстві. 

Контекст:

8 червня в Міноборони повідомляли, що з березня 2022 року до експлуатації в ЗСУ допущено понад 110 зразків автомобільної техніки українського й іноземного виробництва. Зокрема, 60 із них узяли на озброєння протягом останніх п'яти місяців.

14 червня повідомляли, що від початку повномасштабної війни Міноборони кодифікувало й допустило до експлуатації в українській армії понад 100 зразків боєприпасів. Майже половину з них – від початку 2024 року.