"Війська як "гарматне м'ясо". У Пентагоні заявили, що стежитимуть за ймовірним переміщенням військових КНДР в Україну

За словами Райдера, північнокорейському військовому керівництву варто було б поставити під сумнів рішення щодо скерування своїх військ в Україну
Фото: EPA (архів)

Міністерство оборони США вважає за потрібне відстежувати будь-яку ймовірність переміщення північнокорейських військ в Україну для допомоги Росії у веденні війни. Про це 26 червня заявив спікер Пентагону Патрік Райдер під час брифінгу, запис якого оприлюднило військове відомство.

"Так, скерування північнокорейських військ – та річ, за якою неодмінно треба стежити", – зауважив Райдер, коментуючи повідомлення про те, що нібито інженерний підрозділ північнокорейської армії наступного місяця скерують до окупованого Донецька.

За його словами, північнокорейському військовому керівництву варто було б поставити під сумнів таке рішення.

"Якби я був північнокорейським військовим керівником, я б засумнівався у своєму рішенні відрядити свої війська як "гарматне м'ясо" в незаконній війні проти України. Ми бачили, яких втрат зазнали російські війська, але, зрештою, ми за цим стежитимемо", – наголосив представник Пентагону.

Контекст:

18 червня нелегітимний президент країни-агресора РФ Володимир Путін, якого розшукує Міжнародний кримінальний суд, уперше за 24 роки прибув у Пхеньян. Путін і лідер Північної Кореї Кім Чен Ин підписали договір про "всеосяжне стратегічне партнерство" між РФ і КНДР, що передбачає надання взаємної допомоги в разі агресії проти одного з учасників. Кім Чен Ин пообіцяв Путіну повну підтримку у веденні війни проти України.

У відповідь на візит Путіна в КНДР деякі західні посадовці попередили про небезпеку посилення співпраці між глобальними авторитарними режимами. Зокрема, генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив 17 червня, що такі сигнали мають ще більше згуртувати країни НАТО з партнерами в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Радник Білого дому з питань комунікацій у сфері національної безпеки Джон Кірбі на брифінгу 17 червня висловив стурбованість поглибленням співробітництва між РФ і КНДР.

США, Південна Корея і Японія у спільній заяві 23 червня засудили військову співпрацю між Росією та Північною Кореєю.