Віцепрем'єр Федоров заявив, що на фронт уже передають українські роботизовані турелі "ШаБля". Фото

Окупанти називають модуль "ШаБля" "косою смерті", заявив міністр
Фото: FEDOROV / Telegram

Державний кластер Brave1 уже передає на фронт роботизовані платформи під кулемети "ШаБля". Про це повідомив 12 квітня в Telegram віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки і технологій – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

"Продовжуємо розвивати інновації і технологічно підсилювати військових. Зараз у фокусі  – роботизовані платформи і РЕБ", – написав він.

Федоров зазначив, що Генштаб ЗСУ розподілить та передасть "ШаБлі" на найгарячіші ділянки фронту. У партії – три модифікації, вони можуть вести вогонь на відстань від 1,2 км до 2,2 км.

"ШаБля  – це унікальна розробка від команди українських інженерів, учасників кластеру Brave1. Вона дистанційно знищує ворога. Дистанційно – означає збережені життя наших захисників. За допомогою кулеметної турелі військові формують лінію оборони, знищують живу силу та легкоброньовані цілі противника",  – підкреслив віцепрем'єр.

За його даними, військові вже активно користуються "ШаБлею". Зокрема, роботизована турель вже воює у складі батальйону "Вовки Да Вінчі", 3-ї та 5-ї ОШБр, 110-ї ОМБр, 123-ї і 125-ї бригад ТрО, 81-ї окремої аеромобільної бригади.

"Окупанти називають модуль "ШаБля" "косою смерті", – заявив Федоров. 

Він упевнений, що Україні потрібно і далі розвиватись в напрямі оборонних інновацій, інвестувати в них усі ресурси, оскільки це "асиметрична відповідь на кількісну перевагу ворога".

Контекст:

"ШаБля" – автоматизований дистанційно керований вогневий комплекс, призначений для стаціонарного встановлення на нерухомі об'єкти або спецтранспорт, ідеться на сайті Всеукраїнського центру волонтерів. Наприклад, на блокпостах або на кордоні – для захисту від безпілотників.

"Дуже часто низько літаючі БПЛА запускаються бойовиками для розвідки позицій української армії і після спроби його знищення позиції накриваються "Градом". Турель "ШаБля" дозволяє збити БПЛА на дальніх підступах, що не дає можливості виявити позиції ЗСУ для ворожої артилерії", – ідеться в описі.

На турель можна встановлювати станкові гранатомети й кулемети. За його допомогою також можна знищувати живу силу і легку бронетехніку.