"Залишилося переконати Росію". Буданов відреагував на заклик папи римського обміняти полонених "усіх на всіх"

Буданов заявив, що Росія не виявляє зацікавленості в обміні військовополоненими за формулою "всіх на всіх"
Фото: gur.gov.ua

Начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов підтримав ініціативу папи римського Франциска щодо обміну полонених за формулою "всіх на всіх". Про це він заявив в опублікованому 7 квітня інтерв'ю німецькому телеканалу ARD, яке цитує Tagesschau.

"Повністю підтримую. Зробімо це. Залишилася одна маленька справа: переконати Росію", – сказав Буданов, котрого, як зазначає ARD, залучено до процесу обміну полонених із боку України.

Водночас глава ГУР наголосив, що зараз не бачить зацікавленості російської сторони в такому обміні.

Буданов також зазначив, що центральним посередником в обміні військовополоненими зараз є вже не Туреччина, а Об'єднані Арабські Емірати.

31 березня у великодньому посланні Франциск закликав Росію й Україну обміняти всіх полонених. "Закликаючи до пошани принципів міжнародного права, висловлюю побажання про загальний обмін усіма полоненими між Росією та Україною: всіх на всіх", – сказав папа римський.

Контекст:

На початку грудня 2023 року в інтерв'ю Associated Press президент України Володимир Зеленський заявляв, що Україна і РФ проводять непублічні обміни військовополоненими, зокрема "прямо на полі бою".

3 січня 2024 року відбувся найбільший із початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну обмін військовополоненими, звільнили 230 українців і українок. Додому повернули 130 представників ЗСУ (зокрема 14 тероборонців і 14 представників Військово-морських сил), 55 нацгвардійців, 38 прикордонників, одного поліцейського й шістьох цивільних – 225 чоловіків і п'ятьох жінок. 48 військових, яких повернули в Україну, вважали зниклими безвісти. У міноборони країни-агресора Росії стверджують, що їм повернули під час обміну 248 військових. Посередником були Об'єднані Арабські Емірати.

25 лютого уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що, за неофіційними даними, російські окупанти утримують приблизно 28 тис. цивільних українців. Омбудсмен зазначив, що з російського полону вдалося повернути 3135 українців, із них 147 – цивільні заручники.