Затримано агентів ФСБ, які готували ракетний удар по "Мотор Січі", "кротом" був механік підприємства – СБУ

СБУ затримала "крота" ФСБ і його брата, які готували ракетний удар по "Мотор Січі", заявляють у спецслужбі
Фото: Служба безпеки України / Telegram

Служба безпеки України зірвала спробу ФСБ РФ дістати актуальні геолокації передислокованих заводів оборонно-промислового комплексу Запоріжжя. Про це заявили у пресцентрі СБУ 11 червня. 

За даними контррозвідки СБУ, ворога цікавили координати цехів ПАТ "Мотор Січ" і ще одного машинобудівного заводу, які виготовляють комплектовання для авіації ЗСУ. Насамперед агресору потрібні були локації конструкторських бюро й виробничих потужностей, котрі передислокували після повномасштабного вторгнення й де виготовляють авіадвигуни для бойових гелікоптерів і БПЛА.

"Щоб отримати розвіддані, російська спецслужба залучила свого агента – механіка верстатів одного з промислових об’єктів "Мотор Січі". За вказівкою окупантів їхній "кріт" обходив територію підприємства й фіксував місцерозташування виробничих цехів і складів з готовою продукцією. Потім зловмисник робив позначки "потрібних" локацій на Google Maps для їх подальшої передачі ФСБ", – ідеться в повідомленні. 

За інформацією СБУ, механік готувався надіслати "звіт" агресору через свого брата – безробітного місцевого жителя, який був на прямому зв’язку з кадровим співробітником російської спецслужби. Для комунікації використовували анонімні чати в популярному месенджері. Після отримання інформації окупанти планували здійснити прицільні ракетні удари по оборонних об'єктах.

За даними слідства, обидва фігуранти потрапили в поле зору російської спецслужби через їхнього батька – "ідейного рашиста, який проживає на тимчасово захопленій частині регіону".

"Контррозвідники СБУ викрили обох зрадників і затримали їх на гарячому, коли фігуранти готували сеанс зв'язку для передачі розвідданих ФСБ. Також Служба безпеки провела комплексні заходи, щоб убезпечити потужності оборонно-промислового комплексу України", – підкреслили у пресцентрі. 

Обох затриманих повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Вони перебувають під вартою.

Контекст:

ПАТ "Мотор Січ" – один із найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок.

До осені 2022 року президентом і співвласником "Мотор Січі" був В'ячеслав Богуслаєв. У жовтні його заарештували за обвинуваченням у державній зраді. Суд узяв Богуслаєва під варту.

"Мотор Січ" і ще чотири підприємства стратегічного значення в листопаді було примусово відчужено у власників на користь держави.