Зеленський про росіян: Вони конкретний "совок". Я вам скажу: вони гірші

Зеленський: Радянський Союз убивав незалежну ідентичність
Фото: president.gov.ua

Росіяни досі живуть наративами Радянського Союзу, заявив президент України Володимир Зеленський. Про це він сказав в інтерв'ю журналістам із Казахстану, Киргизстану й Узбекистану, яке 25 травня опублікувало казахстанське видання "Власть".

"Насправді, здебільшого нічого не змінилося. Ті самі методички тих самих років. Коли в нас була перша окупація, знаходили методички, за якими картами вони йшли – ще за радянськими, і що робити, як робити, який тиск, куди дівати людей тощо. Вони живуть тими часами й тими наративами. І вони конкретний "совок". Я вам скажу: вони гірші. "Совок" не був нацизмом, тому що він пам'ятав і бачив наслідки нацизму", – сказав Зеленський.

Він зазначив, що Радянський Союз "максимально утискав, вбивав незалежну ідентичність". Прагнення зробити всіх однаковими Зеленський назвав найбільшою проблемою СРСР.

Контекст:

СРСР розпався 1991 року. Угоду про припинення діяльності Радянського Союзу і створення Співдружності Незалежних Держав підписали у грудні 1991-го лідери Росії (Борис Єльцин), України (Леонід Кравчук) і Білорусі (Станіслав Шушкевич).

У 2005 році президент РФ Володимир Путін називав розвал СРСР "найбільшою геополітичною катастрофою століття".