Зеленський: Уже приблизно половина наявних систем ППО – саме українського виробництва. Буде більше

Зеленський: Українці завжди тепер будуть сильними та допомагатимуть іншим
Фото: president.gov.ua

У зверненні до українців за підсумками 14 лютого президент України Володимир Зеленський заявив, що у системі протиповітряної оборони (ППО) України стає більше українських складників. Стенограму опублікувала пресслужба глави держави.

"Провів сьогодні особливу, тривалу нараду щодо одного із ключових питань цієї війни, а саме – наших українських можливостей протидіяти російським дронам. [...] Заслухав звіт щодо наявних розробок. Працюємо і над комплексами РЕБ (радіоелектронної боротьби), і над [зенітними] комплексами ЗРК. Уже приблизно половина наявних систем – саме українського виробництва, розробки наших людей. Звичайно, є й спільні проєкти з партнерами", – сказав Зеленський.

За його словами, уже "доволі багато" розпочатих виробництв і заявлених на виробництво розробок.

"Головне тепер – усі їх вмонтувати у практику застосування на фронті. Правильне налаштування та переналаштування на основі реальних бойових потреб, правильна розстановка, правильна й системна інтеграція до тактики бойових дій. Правильна взаємодія між запитами фронту й можливостями нашої промисловості. Максимальне нарощування наших виробництв. А це у підсумку – захист життя наших воїнів та розширення наших можливостей діяти на фронті. Від протидії російським [БПЛА] "Орланам" до знищення російської РЕБ", – пояснив президент.

Він підкреслив, що 2024 рік "має забезпечити для України більше результатів – саме таких, у відновленні безпеки для українських дій".

"Я дякую всім нашим розробникам і виробникам, дякую всім, хто розвиває сучасний технологічний компонент у силах оборони. Усі фінансові, організаційні та регуляторні кроки, які від держави потрібні, держава зробить. І маємо усвідомлювати, що все, що зараз наша держава, наші люди навчаться робити заради наших українських цілей у війні, обов'язково стане частиною українського експорту після війни – після досягнення наших завдань. Цілком справедливих", – заявив Зеленський.

Він вважає, що глобальне значення України – "бути донором безпеки, експортером безпеки".

"Українці вміють бути сильними й завжди тепер будуть сильними та допомагатимуть іншим", – зазначив Зеленський.

Контекст:

6 січня Зеленський повідомив про підготовку нових ліній співпраці з партнерами, зокрема у протидії російським дронам, у посиленні засобів радіоелектронної боротьби.

В уряді заявляли, що Україна у війні проти країни-агресора РФ потребує тисяч станцій РЕБ.

Повітряні сили ЗСУ зазначали 13 січня, що частина російських ракет і дронів, які атакували Україну, не досягли своїх цілей саме завдяки роботі засобів РЕБ.

13 лютого Зеленський анонсував посилення гарячих напрямків фронту РЕБ і дронами.